Αντίδραση της Δύσης στην παρέλαση Ουκρανών αιχμαλώτων στο Ντονέτσκ






Αύγουστος 25, 2014.

Σε αντίθεση με τη γιορτή της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και την παρέλαση του στρατού, οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προέβησαν σε κάτι ξεχωριστό.
Ανάγκασαν σε παρέλαση του Ουκρανούς στρατιώτες αιχμαλώτους στους δρόμους του Ντονέτσκ.

Το ερώτημα που τίθεται από τους ειδικούς είναι: 

Αυτή η ιδιότυπη παρέλαση αποτελεί έγκλημα πολέμου;


Πώς όμως μπορεί να είναι έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, όταν το Ουκρανικό Κράτος δεν καθορίζει ως Πόλεμο αυτό που γίνεται στα ανατολικά της χώρας, ενώ διατείνεται ότι δρουν εκεί ‘συμμορίες’ και έχει οργανώσει για αυτό ‘αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις’;

Η αναγκαστική αυτή πορεία των αιχμαλώτων, εν μέσω χλευασμών του πλήθους, δεν είναι σαφές αν αποτελεί έγκλημα πολέμου, υποστηρίζουν οι ειδικοί στο διεθνές δίκαιο. Η ασάφεια έγκειται, όπως σημειώνεται, στον χαρακτηρισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο David Glazier ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο και καθηγητής στη Νομική Σχολή του Λος Άντζελες.

«Εάν επρόκειτο για μια διεθνή ένοπλη σύρραξη, αυτό ασφαλώς θα ήταν μια παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης», είπε ο Glazier για την πορεία των αιχμαλώτων και πρόσθεσε:

«Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν είναι μια διεθνής ένοπλη σύγκρουση, είναι πολύ δύσκολο να ενταχθεί αυτή η πράξη ως εγκληματική,  και δεν πληροί τις προδιαγραφές για να αποτελέσει σαφή παραβίαση».

Ωστόσο, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών της Γενεύης, καθορίζει την σύγκρουση στην Ουκρανία ως «μη διεθνής ένοπλη σύρραξη».

Το Κίεβο και οι δυτικές κυβερνήσεις, κατηγορούν τη Ρωσία για την παροχή όπλων και άλλων μέσων υποστήριξης προς τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξη.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας για το διεθνές δίκαιο, Michael Scharf, που είναι και κοσμήτορας της «Western Reserve», θα διευκρινίσει ότι εάν η σύγκρουση θεωρείται ως πόλεμος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, και πάλι τα εγκλήματα πολέμου δεν έχουν τα στοιχεία  της Σύμβασης της Γενεύης.

Ο ίδιος θα επισημάνει ότι ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία, αλλά ούτε και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν υπογράψει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αν το Κίεβο αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου,  για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας, μεταξύ 21 Νοεμβρίου 2013 και 22 Φεβρουαρίου 2014.

Η αναπληρώτρια διευθυντής της Human Rights Watch, Ραχήλ Ντένμπερ, έγραψε στο Twitter ότι η αναγκαστική παρέλαση των αιχμαλώτων στρατιωτών στο Ντονέτσκ, είναι σαφώς μια παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης της Γενεύης, γιατί πρόκειται για εξευτελιστική μεταχείριση. Υπονοώντας με την άποψή της ότι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία δεν είναι μια απλή εσωτερική σύγκρουση, όπως την παρουσιάζει η κυβέρνηση της Ουκρανίας.



РФЕ
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr