Σερβία: Σκληρές ποινές σε Σέρβους που πολεμούν σε ξένα πεδία μαχών



 Σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, έκανε έκκληση στους Σέρβους που πολεμούν στην Ουκρανία να γυρίσουν στην πατρίδα τους

Αύγουστος 20, 2014.

Βελιγράδι.

Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ρασίμ Λιάιτς, δήλωσε σε συνέντευξή στο εθνικό δίκτυο ραδιοτηλεόρασης ότι η κυβέρνηση  του Βελιγραδίου ετοιμάζει νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές σε πολίτες της Σερβίας που πολεμούς ως μισθοφόροι σε όλον τον κόσμο.


Ο Λιάιτς, υπενθύμισε ότι ως πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) είχε πρόσφατα προτείνει τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα, με την πρόβλεψη αυστηρών μέτρων σε άτομα από τη Σερβία που πολεμούν σε ξένες χώρες.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι συμμετέχοντες σε διενέξεις ξένων κρατών απειλούνται με ποινή φυλάκισης έως 12 ετών και 5 έτη σε όσους αποφασίζουν να πολεμήσουν ως μισθοφόροι ή λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Ο Λιάιτς τόνισε ότι πολλές χώρες, όπως η Ιορδανία, το Κουβέιτ, η Γερμανία και η Αυστραλία, έχουν παρόμοια νομοθεσία, και βάσει αυτής τιμωρούνται οι αναχωρητές για μάχες σε ξένα κράτη.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι πολίτες της Σερβίας που έχουν μεταβεί για να πολεμήσουν στο εξωτερικό, βρίσκονται κυρίως, στην Ουκρανία και τη Συρία, αλλά και στη γαλλική Λεγεώνα της τιμής στην Κεντρική Αφρική.

Μέλη των ριζοσπαστικών ισλαμικών κινημάτων από του Σάντζακ καθώς και Αλβανοί από τη νότια Σερβία- περιοχή Κοιλάδα του Πρέσεβο- έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ, ενώ Σέρβοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις των Ρωσόφιλων ανταρτών και των ένοπλων ομάδων που πολεμούν τη φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου.

Σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα ‘Blic’ του Βελιγραδίου που επικαλείται αναφορά της Υπηρεσίας Πληροροφορικών και Ασφάλειας της Σερβίας (BIA), στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας συμμετέχουν 30 πολίτες της Σερβίας και οι 20 από αυτούς αγωνίζονται μαζί με τους Ρωσόφιλους αντάρτες στην Ντονμπάς, λαμβάνοντας 2.000 δολάρια την εβδομάδα, ενώ δεκάδες άλλοι Σέρβοι, αγωνίζονται με τους παραστρατιωτικούς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου, με εβδομαδιαίο μισθό 3.000 δολαρίων.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αξιολόγησε την περασμένη Τρίτη ότι η πρόσληψη μαχητών από τη Σερβία στην Ουκρανία, βλάπτει την κατάσταση της Σερβίας και ότι «η Σερβία δεν συμμετέχει σε αυτές τις συγκρούσεις».

Ο Βούτσιτς προέβη σε έκκληση προς τους Σέρβους μαχητές : «καλώ όλους που αγωνίζονται στην  της Ουκρανίας, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να «αναλάβουν τη φροντίδα των οικογενειών τους» και  ότι «δεν έχουν δικαίωμα να πολεμούν σε μια ξένη χώρα για 6 χιλιάδες ή χίλια διακόσια δολάρια, ανάλογα, προξενώντας ζημιά στην ίδια τους τη χώρα».


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr