Μασούντ Μπαρζανί: Η Τεχεράνη εφοδιάζει τις κουρδικές δυνάμεις με οπλισμό




Αύγουστος 26, 2014.

«Το Ιράν έχει προμηθεύσει και συνεχίζει να προμηθεύει τις δυνάμεις Πεσμέργκα με οπλισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφερειακής διοίκησης του Κουρδιστάν στο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί σε κοινή συνέντευξή του, την Τρίτη, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στην πρωτεύουσα της κουρδικής περιφέρειας Αρμπίλ.


Η άμεση παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς τις κουρδικές δυνάμεις, είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, διότι ορισμένοι Ιρακινοί πολιτικοί έχουν δηλώσει την υποψία ότι  οι Κούρδοι ηγέτες έχουν φιλοδοξίες να αποσχισθούν πλήρως από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.

Η κίνηση αυτή του Ιράν, με την παροχή όπλων στους Κούρδους, θα μπορούσε να θεωρηθεί από κάποιους, ως προοίμιο για το Ιράν, καθώς επιζητεί να λάβει έναν πιο άμεσο ρόλο στην ευρύτερη σύγκρουση στο Ιράκ.

Ο Μπαρζανί ωστόσο ξεκαθάρισε δημόσια το θέμα:

«Ζητήσαμε όπλα από το Ιράν, και ήταν η πρώτη χώρα που μας χορήγησε όπλα και πυρομαχικά», είπε ο πρόεδρος του Κουρδιστάν.

 Ο Ιρανός υπουργός  Εξωτερικών, είχε συνομιλίες με τον Μπαρζανί την Τρίτη, μία ημέρα μετά την επίσκεψη των ανώτερων σιιτών κληρικών από το νότιο Ιράκ.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, διευκρίνισε ότι η χώρα του έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια προς τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, αλλά τόνισε ότι η συνεργασία δεν περιλαμβάνει την ανάπτυξη στρατιωτικών χερσαίων δυνάμεων στη χώρα.

«Δεν έχουμε καμία στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ», δήλωσε ο Ζαρίφ. « Εχουμε στρατιωτική συνεργασία, τόσο με την κεντρική κυβέρνηση, όσο και με τους Κούρδους σε διαφορετικά επίπεδα».

Ούτε ο Ζαρίφ, ούτε ο Μπαρζανί, έδωσαν λεπτομέρειες εάν τα όπλα που έλαβαν οι κουρδικές δυνάμεις Πεσμέργκα είχαν  δρομολογηθεί μέσω της κεντρικής κυβέρνησης ή δόθηκαν άμεσα στις κουρδικές δυνάμεις.

Στο θέμα αυτό, υπάρχει η δήλωση του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, που είπε τη Δευτέρα ότι  τα ιρανικά όπλα δρομολογήθηκαν μέσω  της κεντρικής κυβέρνησης.

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν, επίσης, υποσχεθεί να στείλουν στρατιωτική βοήθεια προς τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες,έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ κατά τις τελευταίες δύο  εβδομάδες, για να προστατεύσουν την κουρδική περιοχή από την επιθετικότητα του Ισλαμικού Κράτους.





--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr