«Ο Σαμαράς κάνει μαθήματα ελευθερίας του λόγου, αλλά λογοκρίνει στην Ελλάδα»




«Ο Σαμαράς κάνει μαθήματα ελευθερίας του λόγου, αλλά λογοκρίνει στη χώρα του», γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα



Σεπτέμβριος 16, 2014.

Σκόπια.

Σε άρθρο της η Γιάννα Μποζινόφσκα στην εφημερίδα ‘Dnevnik των Σκοπίων προβαίνει σε μια αιχμηρή επίθεση κατά της πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα, στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα, συγχρόνως,  η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, επικρίνει τα Σκόπια για ανελευθερία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


«Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία νουθετεί  τις άλλες χώρες, λέγοντάς τους, ότι όλες πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, εάν θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ,  η πρόσφατη περίπτωση με τη δημόσια τηλεόραση ΝΕΡΙΤ και τις παραιτήσεις των δύο υπευθύνων της ελληνικής TV, θα πρέπει αυτές – οι μεταρρυθμίσεις- να εφαρμοσθούν πρώτα στη χώρα αυτή και στη συνέχεια σε άλλες χώρες», επισημαίνει η αρθρογράφος .

«Αν και η τηλεόραση δεν διευκρίνισε τους λόγους για τις παραιτήσεις του διευθυντή και του αναπληρωτή, Αντώνη Μακρυδημήτρη και Ροδόλφου Μορώνη , ωστόσο σχεδόν όλοι γνωρίζουν ή τουλάχιστον υποψιάζονται τους λόγους που  τους έφεραν σε μια τέτοια κίνηση. Ανεπίσημα καταγγέλθηκε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν παρέμβει στο έργο τους, ζητώντας υπηρεσίες ή προσπάθειες υπαγόρευσης στο έργο τους,  για την κάλυψη κάποιων γεγονότων.

Σημαντικές διαφωνίες υπήρξαν με την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη και τον Μορώνη , όπως έχουν γράψει τα κοινωνικά δίκτυα στην Ελλάδα.

Το ζήτημα ανέκυψε με τη λεγόμενη ‘ανεξαρτησία’ που προσποιούνταν ότι έχει  η ΝΕΡΙΤ. Η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε από το ποτήρι,  ήταν η κάλυψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η δημόσια τηλεόραση είχε αποφασίσει να μεταδώσει ένα μέρος της παρουσίας του στην Θεσσαλονίκη, αναφέρει μεταξύ άλλων η σκοπιανή δημοσιογράφος  επισημαίνοντας  με το σχόλιό της τις επισημάνσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, όπως διατυπώθηκαν από τον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο τελευταίος είπε ότι οι παραιτήσεις των δύο υπευθύνων στην ΝΕΡΙΤ είναι ένδειξη της λογοκρισίας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και ότι «η κυβέρνηση που επαίρεται για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, δεν βλέπει που κατατάσσεται η χώρα στον  διεθνή κατάλογο της ελευθερίας του Τύπου: σε χώρες εκτός της ΕΕ, με έλλειμμα ελευθερίας στα μέσα ενημέρωσης», σημειώνει η αρθρογράφος.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr