Θορυβημένοι οι Ουκρανοί από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης




«Συγκλονισμένο το Κίεβο από την άρνηση της ΕΕ να αναγνωρίσει την εισβολή  της Ρωσίας στην Ουκρανία»

Σεπτέμβριος 1, 2014.

Κίεβο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, επικαλούμενο αναφορές της διπλωματικής  αποστολής  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και δηλώσεις της  διοίκησης του προέδρου της Ουκρανίας, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, που η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την «εισβολή ρωσικών στρατευμάτων» στην Ουκρανία.


«Το Κίεβο εκτιμά τη συνεπή στήριξη της Ουκρανίας, από την ΕΕ, αλλά είναι βαθιά απογοητευμένο από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα- για την έλλειψη εξελίξεων. Έχουμε, ήδη, προβεί σε αρκετές δηλώσεις δημοσίως,  αλλά και με μέσω της διπλωματικής οδού, σε πιο ισχυρό τόνο», είπε ο  ΥΠΕΞ Πάβλο Κλίμκιν.

Το Ουκρανικό υπουργείο,  αναφέρει  ότι η ΕΕ αρνείται να ταυτισθεί με τη θέση της. Και από τις ενδείξεις που λαμβάνονται σε δημόσιο επίπεδο,  μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων», όπως σημειώνει εφημερίδα Πράβντα της Ουκρανίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Κίεβο έχει θορυβηθεί που η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την «ρωσική επιθετικότητα».

«Περιμένουμε η ΕΕ να εισάγει σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να λάβει  απόφαση να μας δώσει στρατιωτική και τεχνική βοήθεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά από το ουκρανικό υπουργείο.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε την  «εισαγωγή στην Ουκρανία ρωσικών στρατευμάτων» και το NATO υποστήριξε ότι στην Ουκρανία υπάρχουν πάνω από χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες.

Το αρχηγείο της πολιτοφυλακής της ΛΔ του Ντονέτσκ, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Ποροσένκο. 

Ο ΟΑΣΕ, αρνήθηκε, επίσης, ότι μεταφέρθηκε στρατιωτικός εξοπλισμός από τη Ρωσία προς την Ουκρανία και ο πρωθυπουργός της ΛΔ του Ντονέτσκ, Αλεξάνταρ Ζαχαρτσένκο, είπε  ότι μεταξύ των Ρώσων πολιτοφυλάκων εθελοντών, υπάρχουν μερικοί πρώην στρατιωτικοί.

Εν τω μεταξύ, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κίεβο, μέσω του Ακόλουθου Τύπου, David Stulikov, αναφερόμενη στη «ρωσική επιθετικότητα» και για «επανάληψη του σεναρίου της Κριμαίας» στην ουκρανική ενδοχώρα, τόνισε ότι αυτές οι θέσεις είναι προσωπικές και δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει και η ρωσική Βίζγκλιαντ.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr