Ισραήλ: «Παραβάτες» στην στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών




Σεπτέμβριος 12, 2014.

Αξιωματικοί και στρατιώτες που ανήκουν σε μονάδες πληροφοριών υπέγραψαν μια επιστολή άρνησης κατά την οποία επισημαίνουν ότι «οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ προβαίνουν σε συνεχή έλεγχο εκατομμυρίων Παλαιστινίων». 


Στην επιστολή τους αρνούνται αυτήν την τακτική του ισραηλινού κράτους που δεν συμβάλλει στην ειρήνη και στη φυσιολογική ζωή των Παλαιστινίων, όπως σημειώνει το ισραηλινό δημοσίευμα του καναλιού’7’.

«Υπάρχει μια αντίληψη ότι η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού από ηθική άποψη δεν συμβάλλει στην μείωση της βίας, αλλά, ίσως, βλάπτει αθώους ανθρώπους», γράφει στην επιστολή του ο επικεφαλής των εφέδρων και συμπληρώνει «μάθαμε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής υπηρεσίας ότι οι μυστικές υπηρεσίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του στρατιωτικού ελέγχου των παλαιστινιακών εδαφών».

Σημειώνουν ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός βρίσκεται συνεχώς κάτω από στρατιωτικό νόμο, είναι εκτεθειμένος στην κατασκοπεία και στην επιτήρηση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

«Σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς πολίτες ή πολίτες άλλων χωρών, δεν υπάρχει τέτοια εποπτεία με μεθόδους συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης όπως με τους Παλαιστινίους, εάν εμπλέκονται  σε πράξεις βίας ή όχι», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα συνεχούς ελέγχου σε εκατομμύρια άτομα και ελέγχουν σε βάθος και εισβάλουν στους περισσότερους τομείς της προσωπικής ζωής. Καμία από τις μεθόδους αυτές δεν επιτρέπεται σε μια φυσιολογική ζωή, ενώ έτσι τροφοδοτείται η βία και η σύγκρουση δεν θα έχει τέλος», λένε οι υπογράφοντες, οι οποίοι – όπως γράφει το δημοσίευμα- είναι μάλλον αριστερής πεποίθησης.

Ο εκπρόσωπος του Στρατού, απαντώντας στην επιστολή αυτή της «Μονάδας 8200», δήλωσε ότι η υπηρεσία αυτή από την ίδρυσή της λειτουργεί για τη συλλογή πληροφοριών, που επιτρέπουν τον Ισραηλινό Στρατό και τους φορείς ασφαλείας να εκπληρώσουν την αποστολή τους καθημερινά για την προστασία των πολιτών του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συμμετέχοντες στην υπηρεσία αυτή ακολουθούν μια διαδικασία αυστηρής εκπαίδευσης που δεν ακολουθείται από άλλη κοινότητα πληροφοριών στο Ισραήλ και στο εξωτερικό. Στη διάρκεια της εκπαίδευσης διδάσκονται με ιδιαίτερη έμφαση οι τομείς της ηθικής και οι τρόποι δράσεις και κατά  την πράξη, αυτές οι παράμετροι ελέγχονται  με τη συνεχή παρακολούθηση αξιωματικών ποικίλων βαθμών.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr