Ουκρανός εμπειρογνώμων: «Τσίμπημα κουνουπιού» οι παγκόσμιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας




Σεπτέμβριος 6, 2014.

Κίεβο.

Κανένα κύμα κυρώσεων που επιβάλλεται, όπως αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα, δεν είναι καταστροφικό για τη ρωσική οικονομία. Οι επιδράσεις από ορισμένους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση,  γίνονται, κάπως, αισθητές σε ορισμένες μεγάλες εταιρίες (κυρίως στον εμπορικό τομέα) και σε ορισμένες τράπεζες που είναι συνδεδεμένες με το παγκόσμιο δίκτυο, καθώς και σε χρηματοπιστωτικούς ομίλους.


Ωστόσο, ο μέσος όρος της Ρωσίας, εξακολουθεί να αγνοεί αυτές τις κυρώσεις της δύσης που αναφέρονται στις ειδήσεις.

Σχετική είναι και η αναφορά του χρηματοπιστωτικού εμπειρογνώμονα, Αντρέι Μπλίνοφ, που μίλησε στη πρακτορείο της Ουκρανίας UNN:

«Πάρα πολλοί Ρώσοι, εξακολουθούν να μην αισθάνονται επιδείνωση στην κοινωνικο-οικονομική κατάσταση στη χώρα από τις δυτικές κυρώσεις.
Ο μέσος Ρώσος δεν έχει καμία επίπτωση, λόγω του μεγάλου μεγέθους της ρωσικής οικονομίας».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τη Δύση, έχουν επιπτώσεις στις εμπορικές εταιρείες οι οποίες εισάγουν προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και μέρος των τραπεζών που έχουν οικονομικούς δεσμούς με τράπεζες του εξωτερικού.
Επίσης και κάποιοι Ρώσοι επιχειρηματίες που τους έγινε αισθητή η έλλειψη των ξένων επενδύσεων, οι περισσότεροι από τους οποίους έρχονται σε επαφή απευθείας με την Ευρώπη, όπως είναι τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και μηχανικής.

Ο Αντρέι Μπλίνοφ, θα σημειώσει ότι η πραγματική απειλή για τη ρωσική οικονομία στη γεωπολιτική σύγκρουση είναι η πλήρης απαγόρευση  της εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ή η σημαντική και ριζοσπαστική μείωση από την ΕΕ της τιμής των εν λόγω πόρων κατά τουλάχιστον δύο φορές.

«Αλλά, ασφαλώς, η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη για την Ευρώπη, που εξακολουθεί να μην ξεχνά το χειμώνα του 2009.  Αυτήν την πολιτική δεν μπορούν να την ακολουθήσουν οι πολιτικοί γιατί ενδεχομένως θα έχουν να αντιμετωπίσουν  τους ψηφοφόρους και θα χάσουν, βέβαια, στις τοπικές εκλογές», είπε ο εμπειρογνώμονας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr