Federica Mogherini: Εάν δεν επιλυθεί το όνομα (των Σκοπίων) θα υπάρξουν εσωτερικά προβλήματα




Σεπτέμβριος 2, 2014.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και νέα Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Federica Mogherini, προειδοποίησε, σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι εάν δεν επιλυθεί σύντομα η διαφωνία του ονόματος των Σκοπίων, που υπάρχει με την Ελλάδα, είναι πιθανή η διατάραξη της εσωτερικής κατάστασης στο νοτιοσλαβικό κράτος.


Η Mogherini ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να ασκηθεί μεγάλη προσπάθεια για να λυθεί η επί δεκαετίες διαμάχη μεταξύ της  FYROM και της Ελλάδας.

«Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, όχι μόνο σε επίπεδο επαφών με την FYROM και άλλες χώρες. Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα και να εργασθούμε προς τα εμπρός, ενδέχεται η εσωτερική κατάσταση στη χώρα να οδεύει προς μια ανεπιθύμητη κατεύθυνση, αν δεν επιλυθεί σύντομα η ονομασία και τα πράγματα στη χώρα δεν αλλάξουν».

«Η πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος»,  Κάθριν Άστον, σχολιάζει το σκοπιανό δημοσίευμα, «επανειλημμένα ανέφερε ότι είναι προσβλητικό για τη χώρα μας το ακρωνύμιο ‘FYROM’».

H Mogherini αν και ανέφερε, ότι η διεύρυνση της ΕΕ, είναι στην ημερήσια διάταξη της ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, επανέλαβε, ωστόσο,  ότι αναμένει την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα, προκειμένου η FYROM να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπως σημειώνει το 24vesti.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr