Σκόπια: Έκθεση στο Βέλες για τη συμμετοχή των Σλάβων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13




Πως οι Σλάβοι ως Βούλγαροι, απελευθέρωσαν τις υπάρχουσες πόλεις στο νοτιοσλαβικό κράτος


Οκτώβριος 21, 2014.

Στην γκαλερί τέχνης στο Βέλες (τα Βελεσά) άνοιξε σήμερα έκθεση με τον τίτλο «Βαλκανικοί Πόλεμοι  στη Μακεδονία 1912-1913) την οποία παρουσιάζουν ο Δρ  Ζόραν Τοντορόφσκι (Зоран Тодоровски) και ο καθηγ.   Δρ Αλεξαντάρ Τραϊνόφσκι д-р Александар Трајановски).


Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες από ανθρώπους και γεγονότα από τις στρατιωτικές ενέργειες στο βόρειο τμήμα της Μακεδονίας (στο νότιο κράτος των Σκοπίων) καθώς και άλλες πόλεις βορειότερα (Παιονία & Δαρδανία) (στο μέσο και  βόρειο κράτος των Σκοπίων).

Στην έκθεση παρουσιάζονται μια σειρά φωτογραφιών, σκίτσα και στρατιωτικοί χάρτες που δείχνουν τις δραστηριότητες του βουλγαρικού στρατού κατά τους χρόνους αυτούς στην περιοχή.

Ο Δρ Τραϊνόφσκι  διευκρίνισε ότι τα περισσότερα από τα εκτιθέμενα υλικά είναι  από το Βουλγαρικό Στρατιωτικό Αρχείο του Βελίκο Ταρνοβο και της Σόφιας, υπάρχουν και μερικές φωτογραφίες από τη Μόσχα και το Παρίσι.

Ο σκοπός της έκθεσης

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Δρ Τοντορόφσκι προς τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων «με την έκθεση αυτή θέλουμε να σηματοδοτήσουμε αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός στην ιστορία της χώρας κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, οι οποίοι δεν αντιπροσωπεύουν μόνο τον κατακερματισμό της εδαφικής ακεραιότητας της «Μακεδονίας», αλλά και του σλαβικού λαού, όπως σημείωσε  ο καθηγητής.

Το Τοντορόφσκι τόνισε ότι οι φωτογραφίες και τα έγγραφα που εκτίθενται, παρουσιάζουν τη συμμετοχή του σλαβικού λαού που αγωνίσθηκε ως μέρος του βουλγαρικού στρατού και με τη συμμετοχή  των τοπικών κοινοτήτων  απελευθερώθηκαν οι πόλεις Κράτοβο, Κουμάνοβο, Πρίλεπ, Μπίτολα, Οχρίδα, Ντεμπάρ και άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή στη συνολική δράση έλαβαν μέρος 100 χιλιάδες «Μακεδόνες» (Βούλγαροι της Μακεδονίας) από τις αναφερθείσες πόλεις και περιοχές.

Ο ίδιος θα τονίσει ότι είναι τραγικό που οι νεκροί «Μακεδόνες» έχουν θαφθεί ως Βούλγαροι σε βουλγαρικά νεκροταφεία, αλλά και ως Σέρβοι σε σερβικά νεκροταφεία (γιατί άλλοι είχαν δηλώσει Σέρβοι και εντάχθηκαν στο σερβικό στρατό).

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr