Σκόπια: Οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να αναμιχθούν στη διαμάχη του ονόματος






«Τώρα οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να εμπλακούν στη διαμάχη του ονόματος», είπε ο Ζόραν Γιολέφσκι- σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Βέτσερ’

Οκτώβριος 27, 2014.

Σκόπια.

 «Η Διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ το Μάιο του 2008, έχει εμπλουτίσει  τη διμερή συνεργασία μεταξύ του κοινοβουλίου των Σκοπίων και του κογκρέσου των ΗΠΑ, τόσο στον οικονομικό τομέα με συγκεκριμένες ξένες επενδύσεις, όσο  και στον πολιτικό τομέα κατά το διάστημα 2007-2014»


 «Ήταν  μια μεγάλη περίοδος κατά την οποία ο Ζόραν Γιολέφσκι ήταν  ο διπλωμάτης- εκπρόσωπος της κυβέρνησης μας, όπου προώθησε  τα κρατικά μας  συμφέροντά στις  ΗΠΑ», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Αντόνιο Μιλόσοσκι σε σχετική συνεδρίαση της επιτροπής.

Ο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι ο Ζόραν Γιολέφσκι έκανε την πρώτη σοβαρή προσπάθεια στο να βρουν κοινό έδαφος, για στενότερη συνεργασία στο εξωτερικό, οι Αλβανοί και οι Σλάβοι καταγόμενοι από το νοτιοσλαβικό κράτος –FYROM,  λόγω του ότι  και οι δύο κοινότητες έχουν  μια σχετική  πολιτική επιρροή  τις ΗΠΑ, για τη δυνατότητα προώθησης των θεμάτων  της χώρας.

Στην Επιτροπή  Εξωτερικών Υποθέσεων, ο νυν υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Ζόραν Γιολέφσκι δήλωσε ότι  οι ΗΠΑ είναι απρόθυμες να εμπλακούν στο ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν δημόσια ότι υποστηρίζουν τη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ευελπιστούν να βρεθεί σύντομα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. 
Θα ήθελα να τονίσω, σε αυτό το σημείο, ότι οι Αμερικανοί, όπως , τουλάχιστον, βλέπω,  δεν είναι πρόθυμοι να εισέλθουν σε αυτήν τη διαδικασία με απόψεις ή προτροπές για να επιβάλλουν κάποια άποψη. Η αίσθησή μου είναι δεν υπάρχει καμία μεσολάβηση από τους Αμερικανούς, ωστόσο,  δεν παύουν να πιέζουν τα Σκόπια και την Αθήνα για την εξεύρεση μια αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr