Η ‘Μακεδονική-Σλαβική’ γλώσσα των Σκοπίων




47 χρόνια από την ίδρυση της Σλαβικής Ακαδημίας των Σκοπίων 


Σκόπια.

Η επιστήμη και η τέχνη αποτελούν απόλυτες ανάγκες της κοινωνίας, αυτήν ακριβώς τη δυναμική και στην κατανόησή τους  αφιέρωσε το λόγο του ο πρόεδρος της «Σκοπιανής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών» ακαδημαϊκός Βλάντο Καμπόφσκι στον εορτασμό των 47 ετών από την ίδρυση της Ακαδημίας.


Σύμφωνα με τον ίδιο η Ακαδημία υπήρξε έρεισμα για τη δημιουργία και την ανάπτυξη του «μακεδονικού» κράτους και της «μακεδονικής» κοινωνίας που έφεραν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος με τομείς ευθύνης την κατάσταση στην επιστήμη και τον πολιτισμό, που αποτελούν τμήματα με κοινωνική σημασία για τη δημιουργία της «μακεδονικής» κοινωνίας.

Μια ιδιαίτερη αναφορά στην επέτειο της ‘Σλαβικής Ακαδημίας» που αυτοαποκαλείται ως  ‘μακεδονική’ – Manu , αναφέρεται στην καθηγήτρια Ιρένα (Ειρήνη) Σαμπίσκα από την  Πολωνία, η ακαδημαϊκός Σουζάνα Τοπόλινσκα, η οποία είναι η κορυφή των επιστημόνων και ερευνητών στα  φωνητικά συστήματα των σλαβικών και βαλκανικών γλωσσών (ιδιαίτερα στη  Σλαβική γλώσσα των Σκοπίων).

«Επί αρκετό χρόνο η επικεφαλής της Επιτροπής (
Ιρένα (Ειρήνη) Σαμπίσκα ) για τη φωνητική και τη φωνολογία της Διεθνούς Επιτροπής των Σλαβιστών, που είναι συγγραφέας μιας εξαιρετικής σύνθεσης των φωνητικών  και φωνολογικών πτυχών, του τι ακριβώς συνέβη στις σλαβικές γλώσσες από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, έγραψε πολλές μελέτες που αφορούν  τη δομή του σλαβικού ήχου και της γραμματικής και σχετικό δημοσίευμα συντάχθηκε από τον καθηγητή Λιουμπομίρ Σπάσοφ, για την σλαβική φωνολογία των Σλάβων των  Σκοπίων που δημοσιεύθηκε το 1997.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών της Πραγματικής Γλωσσολογίας του MANU και η ομάδα της Σαμπίσκα για τη φωνολογία, όπου επεξεργάζεται  ένα μελλοντικό πρότυπο της γραμματικής της  (λεγόμενης) «μακεδονικής σλαβικής γλώσσας»  και αναλύονται οι συνθέσεις των φωνολογικών συστημάτων των  «μακεδονικών» [στο γεωγραφικό χώρο της αρχαίας Μακεδονίας],  (σλαβικών) διαλέκτων, όπως τόνισε η Τοπολίνσκα.

Η Σαμπίσκα , εξάλλου, υποσχέθηκε ότι στο μέλλον θα συνεχίσει την έρευνά της,  στην ‘μακεδονική-σλαβική’,  γιατί όπως ανέφερε η βαλκανολόγος: « δεν μπορεί να εξαιρέσει την ‘μακεδονική’ γλώσσα από το σύνολο των σλαβικών γλωσσών.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr