Η Πορνεία Ανηλίκων Στα Σκόπια



 


Οκτώβριος 5, 2014.

Πριν από μερικούς μήνες η κοινή γνώμη στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων-FYROM, σοκαρίστηκε από την είδηση ότι δύο κορίτσια 14 χρονών, έπεσαν θύματα σε κύκλωμα νεανικής πορνείας.


Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη και οι εξηντάχρονοι κατηγορούμενοι συνηθίζουν να λένε «υπήρξε μια τίμια αμοιβή για τις υπηρεσίες τους». 
Μήπως αυτή η περίπτωση, αναγάγει ένα σύμπτωμα βαθύτερων κοινωνικών προβλημάτων;, γράφει το βρετανικό BBC στην ‘βαρντάρσκα γλώσσα’- σλαβική των Σκοπίων.

«Πρόσφατα ένα κορίτσι, μίλησε το BBC,  για τότε που ήταν 14 χρονών και δήλωσε ότι ‘μισο-συνειδητά’ άρχισε την πορνεία από πολύ νεανική ηλικία.

«Ήμουν ένα παιδί,  και προξενούσα εντύπωση που οι τσέπες μου ήταν γεμάτες με χρήματα», είπε, όπως σημειώνει το βρετανικό κανάλι και συνεχίζει: 


Συμπτωματικά με το άρθρο του BBC, άλλο ένα δημοσίευμα:  Ιδιοκτήτης Motel  και αστυνομικός συνελήφθησαν για ανήλικη πορνεία, γράφει σκοπιανό δημοσίευμα (http://kajgana.com/)


Η κοπέλα είπε ότι πέρασε χρόνια κόλασης, ειδικά όταν έμεινε χωρίς υποστήριξη, ακόμη και από τους αγαπημένους της. Η οικογένειά της στη συνέχεια απέσυρε τη συγκατάθεσή της.

Κορίτσια σαν αυτήν, λαμβάνουν βοήθεια από ιδρύματα όπως είναι η οργάνωση «Отворена порта» «Ανοιχτή πύλη» που υποστηρίζεται από τους κρατικούς θεσμούς. Η Μάγια  Βαρόσλια - Маја Варошлија,  είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα αυτό.

«Κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη. Πολλοί παράγοντες εξαρτώνται από τα κορίτσια, τα θύματα πρέπει να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή να μην είναι μακριά από αυτήν. 

Υπάρχει η υποστήριξη της οικογένειας, των θεσμών, του περιβάλλοντος στο οποίο ζει, για να αναλογισθεί αν πρέπει να σταματήσει αυτή η στιγματισμένη ζωή ή όχι. Παλεύουμε με το πρόγραμμά μας, βοηθούμε τα κορίτσια αυτά να συμμετάσχουν την καθημερινή ζωή», δήλωσε η Βαρόσλια.

Η κοινωνία για κάποιο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε με το ερώτημα γιατί το πρόβλημα εμφανίζεται σε τόσο νεαρή ηλικία, πορνεία ανήλικων κοριτσιών.

Το πρόβλημα ερμηνεύθηκε από όλες τις πτυχές του. Υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που ασχολούνται με το πρόβλημα αυτό, υπάρχουν Μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους δικαστές που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις.

Ένας από αυτούς είναι  ο δικαστής Στόγιαν Μίχοφ- Стојан Михов,  που εντοπίζει το πρόβλημα  στην εξαθλίωση του ατόμου,  και σε μια εν υπνώσει οικογένεια. 

Τα παιδιά που εκδίδονται με ηλικιωμένους είναι κυρίως από οικογένεις διαζευγμένων γονέων ή παιδιά που αφήνονται να ζήσουν με τους παππούδες ή τις γιαγιάδες, που δεν έχουν χρόνο ή δεν σπαταλούν χρόνο για να τα  επιτηρούν στις διεξόδους της νεολαίας.
Στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων-FYROM, γράφει το δημοσίευμα του BBC,  υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις παιδοφιλίας και νεανικής πορνείας, που στιγματίζονται από την κοινωνία, αλλά μόνο οι ΜΚΟ έχουν δείξει ενεργό ενδιαφέρον για αυτά.

Η ισχύουσα νομοθεσία για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, παρέχει μια ελάχιστη ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιβληθεί η μέγιστη ποινή- ισόβια.

Ο Σλόμπονταν Βελιτσκόφσκι - Слободан Величковски, δικηγόρος, ο οποίος είναι υπερασπιστής ενός από τους κατηγορουμένους, είπε ότι οι κυρώσεις είναι μόνο ένα αποτέλεσμα του κοινωνικού προβλήματος της νεανικής (ανήλικης) πορνείας στη χώρα.
«Ασφαλώς, οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο, αλλά πόση επιρροή μπορούν να έχουν  στο τελικό αποτέλεσμα είναι ένα θέμα που συζητείται. Αυτές δεν πολεμούν την αιτία του προβλήματος. Νομίζω ότι πρέπει κάτι να γίνει στον τομέα της γενικής πρόληψης», είπε ο Βελιτσκόφσκι.

Κατά τα τελευταία χρόνια, έχουν αποκαλυφθεί από αρκετές περιπτώσεις ανήλικης πορνείας και οργανωμένων κυκλωμάτων πορνείας με 14χρονες και 15χρονες.

Οι ψυχολόγοι των Σκοπίων, προειδοποιούν ότι η φτώχια ωθεί τις ανήλικες Σλάβες, να πωλούν το σώμα τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα για να αγοράσουν ρούχα, ακριβά κινητά τηλέφωνα και να έχουν καλή διασκέδαση.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr