Βούλγαρος Ακαδημαϊκός: Η Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολική Επαναστατική Οργάνωση ακόμη ζει



Οκτώβριος 22, 2014.

Η «Εσωτερική Μακεδονική-Αδριανοπολική Επαναστατική Οργάνωση» δεν λησμονήθηκε αλλά εξακολουθεί να επιβιώνει. Αποκαταστάθηκε μετά το 1989 και σήμερα υπάρχει. Αυτό δήλωσε ο ιστορικός Ακαδημαϊκός Γκεόργκι Μάρκοφ, κατά τον εορτασμό της 121ης επετείου από την ίδρυση της  ΕΜΑΕΟ (βουλγαρικά ВМОРО).


«Δεν γνωρίζω καμία άλλη οργάνωση που να είναι τόσο μακράς διάρκειας, ζωντανή και ανθεκτική. Αυτό είναι το θαύμα της», δήλωσε ο ακαδημαϊκός Μάρκοφ στο βουλγαρικό Φόκους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό σημαίνει ότι τα ιδανικά των ιδρυτών της ΕΜΑΕΟ είναι τόσο ιερά και ισχυρά που και σήμερα είναι ζωντανά.

Ο Βούλγαρος Ακαδημαϊκός τόνισε ότι καθημερινά γίνονται απόπειρες υπονόμευσης της βουλγαρικής ιστορίας, αλλά αυτό το θέμα δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο.



«Όταν το ψέμα γίνεται επάγγελμα, ακολουθεί η πλύση εγκεφάλου. Το γράψιμο εκ νέου και πάλι εκ νέου,  της ιστορίας, είναι μια ασθένεια, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να μοιράζεται τα ιστορικά μας στοιχεία. Είμαστε ιστορικοί και γνωρίζουμε ότι αυτή η ιστορία είναι μια βουλγαρική εθνική απελευθερωτική οργάνωση», δήλωσε ο Μάρκοφ (μεταφέροντας το μήνυμα προς τους Σλάβους των Σκοπίων, που επιδιώκουν να οικειοποιηθούν τη βουλγαρική οργάνωση).

Ο Μάρκοφ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται μια κοινή- συνολική γιορτή του Ίλιντεν στις 2 Αυγούστου με τους εισβολείς στην ιστορική αλήθεια. Σύμφωνα με τις απόψεις του, αυτή είναι μια καθαρά βουλγαρική εξέγερση και δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο (συνεορτάζοντάς την με τους Σκοπιανούς).

«Υπήρξε μια ρομαντική περίοδος με τσέτες, εξεγέρσεις και οπλαρχηγούς, σε μια πολεμική περίοδο (επί Οθωμανών), μετά ακολούθησαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Πρώτος και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Θα είμαστε πιστοί στην ιστορία και θα την διαιωνίσουμε», είπε ο Μάρκοφ.

--
[Η οργάνωση αυτή των Βουλγάρων που δραστηριοποιούνταν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  στη Θεσσαλονίκη, Μοναστήρι (Μπίτολα), Σκόπια και Αδριανούπολη, μετονομάστηκε το 1902 σε «Εσωτερική Μακεδονική Απελευθερωτική Οργάνωση» ΕΜΕΟ- βουλγαρικά ВМРО,  με σκοπό την πολιτική αυτονομία στη Μακεδονία και κατόπιν την ενσωμάτωσή της στη Βουλγαρία.]

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr