Σκόπια: Τα Βαλκάνια μπαίνουν σε μια άλλη δοκιμασία με την ‘Ιλλυρίδα’




«Η Ιλλυρίδα είναι αλβανική» γράφει στη φωτό του δημοσιεύματος

Νοέμβριος 6, 2014.
Ο Νεβζάτ Χαλίλι και η παρέα του, εκτός από την ‘Ιλλυρίδα’ κήρυξε και την έναρξη της δράσης  της Φρουράς, της αυτοαποκαλούμενης βαλκανικής δημοκρατίας. Αυτό έγινε με μια προκήρυξη.

Έτσι έγινε και με τον Αλί Αχμέτι και την παρέα του και ξεκίνησε η σύγκρουση στο έδαφος της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, μέχρι που υπεγράφη η Συμφωνία της Οχρίδας (το 2001).

Το αστείο είναι ότι η ‘Ανατολή’ είναι αναστατωμένη με αυτήν την ομοιότητα, ενώ η Δύση είναι ήρεμη.

Τι εννοούμε:


Η αναφορά γίνεται από την συντακτική ομάδα του ραδιοφώνου της «Φωνής της Ρωσίας», όπου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επίκεντρο της αποκαλούμενης αλβανικής δυσαρέσκειας βρίσκεται κάπου στη ‘δυτική πλευρά’ του κόσμου (εννοεί την Ουάσιγκτον) , η οποία πλευρά, δικαίως, αποκαλείται ‘προστάτης’ του αλβανικού παράγοντα στα Βαλκάνια.

Ιδιαίτερα, μετά το περιστατικό στο Βελιγράδι, πριν από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σερβία, δεν ήταν τυχαία η αιφνίδια ενεργοποίηση των προαναφερθέντων παραγόντων, όχι μόνο στη Σερβία, αλλά και στα Σκόπια.  Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν όλα αυτά προοιωνίζουν κάτι, αναρωτιέται η «Φωνή της Ρωσίας» (στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων).

Πριν από αυτό, τον Σεπτέμβριο στα Σκόπια, ο Νεβζάτ Χαλίλι και η παρέα του, μπροστά στο μνημείο του Σκεντέρμπεη, ανακήρυξε την «Δημοκρατία της Ιλλυρίδας» και τόνισε ότι οι Σλάβοι ή θα δεχθούν το σχέδιο ειρηνικά ή μέσω του πολέμου.

Συμπτωματικά ή όχι, ο Χαλίλι, δήλωσε ότι η ανακήρυξη αυτή έγινε με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο ο  κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

«Όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο λειτούργησαν ως Ομοσπονδία, έτσι και τα Σκόπια μπορούν στη συνέχεια να λειτουργήσουν ως ομοσπονδία δύο δημοκρατιών», είπε ο Χαλίλι.

Πριν από δύο ημέρες ανακοινώθηκε ότι, ήδη, λειτουργεί η ‘Φρουρά της Ιλλυρίδας’ που θα διαφυλάξει τους Αλβανούς στην πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας-FYROM, μέχρι να επιλυθεί το τελικό καθεστώς.


 Ο 'Πάνθηρ' σε δράση

Ως επικεφαλής της Φρουράς εμφανίζεται ένας άνδρας που ονομάζεται στρατηγός Χαμντί Ντρετσάι - Хамди Ндрецај  ή Πάνθηρ (Пантер). Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα πρώην μέλος του UCK και ζει στην πόλη Φεριζάι του Κοσσυφοπεδίου.

Δεν είναι τυχαίο- συνεχίζει το δημοσίευμα- που στο Facebook υπάρχουν αρκετές «εξειδικευμένες» σελίδες για την Μεγάλη Αλβανία. Μπορεί κανείς να διαβάσει τα παρακάτω μηνύματα:

«Ένα έθνος, μία χώρα, μία σημαία», «Τα Σκόπια είναι μία χώρα που οι περισσότεροι μιλούν αλβανικά και κακομεταχειρίζεται μικρούς και μεγάλους Αλβανούς».

Παρουσιάζουν, μάλιστα, χάρτες στους οποίους θεωρούν ότι τα αλβανικά εδάφη βρίσκονται κατοχή όχι μόνο από τα Σκόπια, αλλά από το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα.
Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται κοινότυπα και γελοία και παιδιακίστικα. Είναι πραγματικά αστείο, μια σημαία σε ένα drone στο Βελιγράδι, να επιδιώκεται να εμφανισθεί ως ένα πανί. Ωστόσο πρόκειται για μια σημαντική αναφορά  για το μεγαλύτερο μέρος της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και η πληροφορία ότι κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού, έχει οργανωθεί η μετάβαση στο Βελιγράδι χιλιάδων Αλβανών από τη νότια Σερβία (Κοιλάδα του Πρέσεβο), για μια επίσημη υποδοχή.

Αυτό αποδεικνύει ότι αυτά που γίνονται στην περιοχή δεν είναι τετριμμένα, αστεία ή ασήμαντα.

MKD
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr