Βουλγαρικό κόμμα ζητά να κοπούν οι ειδήσεις στην τουρκική γλώσσα




Νοέμβριος 19, 2014.

Το βουλγαρικό ‘Πατριωτικό Μέτωπο’ κάλεσε την κυβέρνηση της Βουλγαρίας να αποσύρει από την βουλγαρική εθνική τηλεόραση,  ένα  10λεπτο ειδησεογραφικό πρόγραμμα στην τουρκική γλώσσα.


Η αντίδραση δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη από το ακροδεξιό κόμμα, που ζητά επίμονα να σταματήσει από την κρατική BTN το δελτίο ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα, που μεταδίδεται καθημερινά στις 16:10, ισχυριζόμενο ότι είναι προσβολή για τους Βουλγάρους, οι οποίοι δεν είναι τουρκικής καταγωγής.

Η επικεφαλής του ‘Πατριωτικού Μετώπου’, Βαλέρι Σιμεόνοφ, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι « μόνο η βουλγαρική γλώσσα μπορεί να μεταδοθεί από την τηλεόραση, το Σύνταγμα  ορίζει τη βουλγαρική, ως επίσημη γλώσσα στη χώρα».

Υποστήριξε ότι όσοι δεν ομιλούν τουρκικά , ενοχλούνται από το δελτίο, που απειλεί να διαιρέσει το έθνος και έχει ως αποτέλεσμα μερικοί άνθρωποι να αναπτύσσουν αρνητική στάση απέναντι των τουρκόφωνων πολιτών.

«Ζητούμε την άρση της εκπομπής για να εξαλειφθεί το πρόβλημα και αναζητούμε υποστήριξη και από άλλα κόμματα στην πρότασή μας», είπε, προσθέτοντας ότι το κόμμα του απαιτεί την απομάκρυνση του δελτίου σε αντάλλαγμα την υποστήριξη  στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Ωστόσο, του τουρκικό κόμμα στη Βουλγαρία, των Δικαιωμάτων και των Ελευθεριών, με προτροπή του οποίου καθιερώθηκε το δελτίο ειδήσεων στη χώρας πριν από 14 χρόνια και απευθύνεται σε άτομα τουρκικής καταγωγής, ανακοίνωσε ότι το δελτίο ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα είναι απαραίτητο δικαίωμα των Τούρκων της Βουλγαρίας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr