Ο βασιλιάς της Σουηδίας συνεχάρη την εθνική ημέρα του «Κράτους της Παλαιστίνης»




Ο βασιλιάς της Σουηδίας Carl XVI Gustaf

Νοέμβριος 18, 2014.

Ο βασιλιάς της Σουηδίας, συνεχάρη την εθνική ημέρα του ‘κράτους της Παλαιστίνης’ και κατέστη ο πρώτο ευρωπαίος μονάρχης που σηματοδοτεί επίσημα την διακήρυξη της Παλαιστινιακής Ανεξαρτησίας του 1988.


«Με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας του Κράτους της Παλαιστίνης, θα ήθελα να εκφράσω στην Εξοχότητά σας, τις καλύτερες ευχές μου για υγεία και προσωπική ευτυχία και  για την ευημερία του λαού του κράτους της Παλαιστίνης» έγραψε ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος της Σουηδίας, στην επιστολή του το περασμένο Σάββατο προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την 15η Νοεμβρίου ως εθνική τους ημέρα, αφού κήρυξαν την ανεξαρτησία του κράτους στα σύνορα του 1967.

Η επιστολή ήρθε ημέρες μετά που η Σουηδία έγινε το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό κράτος που αναγνωρίζει επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος.

Η Σουηδία έχει ενταχθεί στα 130 άλλα εθνη, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, που είχαν ήδη πάρει μια παρόμοια απόφαση. Το ισραηλινό καθεστώς έχει ενοχληθεί σοβαρά από την κίνηση αυτή.

Σε απάντηση προς την αναγνώριση από την Σουηδία της Παλαιστίνης, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι «η σουηδική κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι σχέσεις της Μέσης Ανατολής είναι πιο περίπλοκες από ό, τι ένα κομμάτι αυτό-συναρμολογούμενου επίπλου του ΙΚΕΑ, και ο θέμα πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα και ευαισθησία», σημειώνει η «αλ Αλάμ» της Τεχεράνης.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr