Οι ΗΠΑ επεκτείνουν τον πόλεμο στο Ιράκ και τη Συρία




Νοέμβριος 8, 2014.

Στον απόηχο της κατάρρευσης, κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο, των «ανταρτών» στη Συρία,  που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ, μετά από συγκρούσεις με την ομάδα Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, που πρόσκειται στην αλ Κάιντα, οι ΗΠΑ προγραμματίζουν αεροπορικές επιθέσεις βαθύτερα στη Συρία.


 Σκοπός αυτών των αεροπορικών επιδρομών είναι η παροχή υποστήριξης στις  φιλοδυτικές ομάδες των ανταρτών, που πολεμούν για την ανατροπή του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η ανησυχία στους κόλπους του αμερικανικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, είναι ότι, οι εξτρεμιστές της αλ Νούσρα είναι έτοιμοι να καταλάβουν το στρατηγικό σημείο ‘Μπαμπ αλ Χάουα’ στα σύνορα με την Τουρκία, που θα χρησιμεύσει ως βασικός αγωγός διοχέτευσης όπλων και άλλων ενισχύσεων προς τους «ισλαμιστές αντάρτες».

Αξιοσημείωτο είναι, ότι ένα σημαντικό μέρος του εξοπλισμού των ΗΠΑ, έπεσε στα χέρια των εξτρεμιστών του Μετώπου της Νίκης (αλ Νούσρα), πρόκειται για βαριά όπλα, όπως αντιαρματικοί πύραυλοι TOW και ρουκέτες  Grad, καθώς οι υποστηριζόμενες από τους Αμερικανούς ομάδες, όπως το «Συριακό Επαναστατικό Μέτωπο» και η Χακαράτ Χαζμ (Ακλόνητο Κίνημα) παραδόθηκαν χωρίς ένα πυροβολισμό. Πολλά μέλη των ομάδων αυτών στη συνέχεια εντάχθηκαν στο Μέτωπο αλ Νούσρα.

Έτσι, οι Αμερικανοί διεξάγουν ένα πολυμέτωπο αγώνα στην περιοχή και προσπαθούν να τον επεκτείνουν με στόχο, πέρα από την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, κυρίως στην ανατροπή του Σύρου προέδρου.

Τη θέση αυτή προωθούν και οι κυβερνήσεις, τόσο της Γαλλίας, όσο και της Τουρκίας.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Laurent Fabius,  σε άρθρο που έγραψε και αναδημοσιεύθηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ζήτησε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους να στρέψουν την προσοχή τους μακριά από την κουρδική πόλη Kobani, όπου υπήρξαν  τακτικοί βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ και να στραφούν στην πόλη Χαλέπι.

Στην πόλη αυτή, που καθορίζεται ως βιομηχανική πρωτεύουσα της Συρίας,  το σκηνικό τείνει να αλλάζει, αφού η κυβέρνηση της Συρίας επιδιώκει να εδραιώσει τον έλεγχό της, με νίκες κατά των λεγόμενων ‘ανταρτών’.

Μια αποκαλυπτική ένδειξη του έντονου και του παρατεταμένου χαρακτήρα του πολέμου, που ετοιμάζει ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δόθηκε από την εφημερίδα Washington Post, με κείμενο του καλά πληροφορημένου ανταποκριτή της εθνικής ασφάλειας, Walter Pincus.

«Το υπουργείο Άμυνας, είναι βέβαιο ότι η προετοιμάζεται για μια μεγάλη μάχη», έγραψε ο Pincus, επικαλούμενος πρόσφατη ανακοίνωση για τον οκταετή στρατιωτικό σχεδιασμό της Γενικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που προγραμματίζεται να δρομολογηθεί από τον Οκτώβριο του 2016.

Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει τη λειτουργία και την υποστήριξη του στρατού των ΗΠΑ σε «μεγάλες εγκαταστάσεις παραμονής και αποθήκευσης πολεμικού υλικού στο Ομάν, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Μεταξύ των υλικών που πρόκειται να τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις αυτές του Κόλπου, είναι τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών, νοσοκομεία έκτακτης ανάγκης για ‘εκστρατευτική ιατρική υποστήριξη’. Πρόσθετο στοιχείο είναι ότι το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση 3.300 πιλότων αεροσκαφών και 72 μαχητικά αεροσκάφη στις αναφερόμενες θέσεις.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr