Ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί το Φανάρι




Νοέμβριος 25, 2014.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα είναι ο τέταρτος ποντίφικας που επισκέπτεται την Τουρκία, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης των δεσμών μεταξύ της  Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Πριν από πενήντα χρόνια, τον Ιανουάριο του 1964,  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Πάπας Παύλος ο ΣΤ΄ συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ, για πρώτη φορά από τον 11ο αιώνα, για να ξεκινήσει ένας διάλογος,  ώστε να αρθεί η επί σχεδόν μία χιλιετία, διαίρεση, μεταξύ των εκκλησιών της Δύσης και της Ανατολής.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Πάπας Φραγκίσκος,  επισκέπτεται την Τουρκία.

«Η επίσκεψή του θα είναι η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των Ορθοδόξων και των Καθολικών που ξεκίνησε πριν από πενήντα χρόνια», δήλωσε  από το Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε γραπτή δήλωσή του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το Φανάρι είναι  ένας από τους κύριους σταθμούς του Ποντίφικα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πάπας θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, τον πνευματικό ηγέτη των παγκόσμιων ορθόδοξων εκκλησιών.

Ιστορικά το χάσμα μεταξύ των δύο εκκλησιών, ακολουθεί κατά προσέγγιση τις γραμμές του διαχωρισμού μεταξύ της δυτικής Λατινικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Ανατολικής Αυτοκρατορίας, που είναι γνωστή ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Παρόλο που μοιράζονται- οι δύο εκκλησίες- την ίδια πίστη,  έχουν παραμείνει διαιρεμένες με κύρια διαφωνία τις θεολογικές εκφράσεις του χριστιανισμού.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε παρακολουθήσει την τελετή ενθρόνισης του Πάπα στο Βατικανό το Μάρτιο του 2013, μετά από πρόσκληση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο .
«Η επίσκεψή του δείχνει το σεβασμό προς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτή η σχέση θα συμβάλλει σίγουρα στην ενίσχυση των σχέσεων μας», δήλωσε  ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε ότι «η ενότητα όλων των εκκλησιών είναι η ειλικρινή επιθυμία μας».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πνευματικός  ηγέτης του ενός δισεκατομμυρίων καθολικών χριστιανών, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον επικεφαλής του τμήματος των θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκορμέζ.

Ο Ποντίφηκας θα πραγματοποιήσει Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό  του Αγίου Πνεύματος και θα επισκεφθεί το παραδοσιακό  τζαμί του Σουλτάν Αχμέτ στην Κωνσταντινούπολη, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr