Το Ισραήλ προτείνει στην ΕΕ κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου




Θα υποβάλλει επίσημη πρόταση τον Δεκέμβριο και θα συνδέει Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα- Ιταλία



Νοέμβριος 24, 2014.

Το Ισραήλ έχει προτείνει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επενδύσουν στην κατασκευή ενός αγωγού για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Euractiv.


 Ο αγωγός θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με πηγές από το Τελ Αβίβ.

Η σχετική πρόταση έγινε από τον υπουργό Ενέργειας, Σιλβάν Σαλόμ, που εκπροσωπούσε τη χώρα του σε συνέδριο των χωρών της Μεσογείου για την ενέργεια που έλαβε χώρα στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.

Ο αγωγός που εκτιμάται ότι η κατασκευή του θα ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια θα προμηθεύει φυσικό αέριοι από τη μεσογειακή ακτή του Ισραήλ στην Κύπρο. Στη συνέχεια η παροχή θα συνεχίζεται στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία, έχουν εκφράσει την προθυμία τους να υποστηρίξουν την κατασκευή του αγωγού. Το Ισραήλ θα παρουσιάσει επίσημα το σχέδιο στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα.

Το Ισραήλ άρχισε να αντλεί φυσικό αέριο από το Μάρτιο του 2013 από το πεδίο Tamar που είναι 90 χλμ ανοικτά της Χάιφας.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν  αποθέματα 8,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Άλλη μία πηγή φυσικού αερίου  που το 2010 και  είναι στο οικόπεδο Λεβιάθαν. Αναμένεται το 2016 να αρχίσει να χρησιμοποιεί τις καταθέσεις, οι οποίες εκτιμούνται στα 16 με 18 τρις.κ.μ. φυσικού αερίου.

Η Κύπρος ανακάλυψε, επίσης,  φυσικό αέριο σε θαλάσσιες περιοχές της, αλλά η διαφορά με την Τουρκία δεν επιτρέπει τη χώρα να χρησιμοποιήσει αυτόν τον πόρο, σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr