Το ΝΑΤΟ δεν εξετάζει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη ΣυρίαΟ στρατηγός John Nikolson, σε εκδήλωση στη Σμύρνη με 'Τούρκους βετεράνους' και τις συζύγους τους

Νοέμβριος 27, 2014.

Το ΝΑΤΟ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) στον εναέριο χώρο της Συρίας, που η Τουρκία φέρεται να απαιτεί με τη δικαιολόγηση της προστασίας της ασφάλειας της και την ανθρωπιστική πίεση, που υπάρχει στα νοτιοανατολικά σύνορά της, δήλωσε την Τετάρτη στρατηγός της Συμμαχίας.


Η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή, φιλοξενώντας τη Διοίκηση των Συμμαχικών Δυνάμεων στη Σμύρνη (Landcom).

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα ζήτησε επισήμως από το ΝΑΤΟ, την εφαρμογή μιας ‘no-fly zone’, στον εναέριο χώρο της Συρίας, στο παρελθόν  έχει επαναλάβει επανειλημμένα και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη της καθιέρωσης μιας ουδέτερης ζώνης στη βόρεια περιοχή της Συρίας. 

Η Τουρκία υποστηρίζει την ένοπλη σουνιτική αντιπολίτευση και την αντιπολίτευση που βρίσκεται στο εξωτερικό, υπό το πρόσχημα να επιστρέψουν οι περίπου 1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες της Συρίας.

«Δεν είναι κάτι για το οποίο συζητάμε», διευκρίνισε ο στρατηγός John Nikolson, ο νέος διοικητής της Landcom, σε συνέντευξή του στο Reuters στην έδρα της Διοίκησης στη Σμύρνη, στην Τουρκία.

Η Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, την αποχώρηση του οποίου απαιτεί η Τουρκία και η Δύση, από κοινού με την Κίνα μπλοκάρουν, τα κατ’ επανάληψη,  ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ, στα οποία, μεταξύ των άλλων, προτείνεται η δημιουργία μια ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, με τη δικαιολογία ότι θα γίνει η επανάληψη του λεγόμενου σεναρίου της Λιβύης και θα δώσει τη δυνατότητα για προσβολή ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη συριακή σύγκρουση.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr