Το Ιράκ δημιουργεί ειδικές δυνάμεις 20 χιλιάδων για την ανάκτηση της Μοσούλης






Δεκέμβριος 7, 2014.

Η ιρακινή κυβέρνηση άρχισε τη δημιουργία μιας ένοπλης δύναμης 10 χιλιάδων ανδρών για την ανάκτηση της επαρχίας της Μοσούλης, από τις δυνάμεις της τρομοκρατικής οργάνωσης του ‘ισλαμικού κράτους’, όπως δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Μοσούλης.


«Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ‘Σχέδιο για την Απελευθέρωση της Μοσούλης’ και δημιουργεί έναν ειδικό στρατό  αποτελούμενο  από ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού, από δυνάμεις πεσμεργκά και  μέρος του διεθνούς συνασπισμού και του κυβερνείου της Μοσούλης» είπε ο Μπασάρ Κίκι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu.

«Ο αριθμός των δυνάμεων μπορεί να φθάσει τις 20 χιλιάδες και θα απαιτηθεί η ανάλογη πειθαρχία για την εκπαίδευση αυτών των στρατευμάτων», είπε ο Κίκι. 

Ο ίδιος τόνισε ότι οι κουρδικές δυνάμεις πεσμεργκά θα χρειασθούν κατά την επιχείρηση αυτή και το σχέδιο ενδέχεται να αποτύχει εάν δεν συμμετάσχουν.

«Το σχέδιο για τη διάσωση της Μοσούλης, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί πριν την άνοιξη και αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι οι τρομοκράτες κάθε ημέρα που περνά σκοτώνουν ανθρώπους, βιάζουν γυναίκες και καταστρέφουν τη Μοσούλη».

Ο αριθμός των τζιχαντιστών στη Μοσούλη είναι τώρα περισσότεροι από 20 χιλιάδες και ήταν μόλις 2.000 όταν κατέλαβαν την επαρχία, είπε ο Κίκι.

Σε μια οικονομική αποτίμηση, εξάλλου, των ζημιών που υπέστη το Ιράκ, το υπουργείο Δημοσίων Έργων της χώρας αυτής, ανέφερε την Κυριακή ότι οι υλικές ζημιές από το ‘ισλαμικό κράτος’ που ελέγχει μεγάλα τμήματα του εδάφους του Ιράκ και της Συρίας, υπερέβησαν τα επτά δισεκατομμύρια δολάρια.

«Πολλές γέφυρες, οικίες, αυτοκινητόδρομοι και συστήματα υποδομής καταστράφηκαν στις επαρχίες Ντιγιάλα, Μοσούλη, Σαλαχαντίν και Ανμπάρ», ανακοίνωσε το υπουργείο και έκανε έκκληση για διεθνή υποστήριξη για την αποκατάσταση.

Σύμφωνα, επίσης, με τον ΟΗΕ, στο Ιράκ περίπου 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εκτοπισθεί από τις οικίες τους.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr