Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία θα κατασκευάσουν κάθετο άξονα φυσικού αερίου




Δεκέμβριος 10, 2014.

Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια κάθετη διαδρομή φυσικού αερίου, η οποία είναι μία εναλλακτική λύση, στη ματαίωση από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού ‘South Stream’.


Αυτό αναφέρεται στην κοινή δήλωση των εκπροσώπων της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ρουμανία, καθώς και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου της ΕΕ για την Ενέργεια Maroš Šefčovič, ο οποίος προήδρευσε στην συνάντηση στις Βρυξέλλες, σχετικά με τις εξελίξεις στην προοπτική της παροχής ενέργειας, μετά την αναγγελία του τέλους του «South Stream».

Η ανακοίνωση υποδεικνύει ότι  η ιδέα του χτισίματος ενός νέου σωλήνα για τη σύνδεση με το σύστημα φυσικού αερίου των τριών βαλκανικών χωρών με το λεγόμενο Νότιο Διάδρομο Αερίου, δεν είναι ακατόρθωτη. Αφού, το 2019 αναμένεται να εισρεύσει στην περιοχή το φυσικό αέριο του πεδίου «Σαχ Ντενίζ ΙΙ» από την Κασπία του Αζερμπαϊτζάν, όπως αναφέρεται.

Οι προθέσεις των τριών χωρών εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο αναζήτησης μιας ταχείας και πλήρης σύνδεσης των συστημάτων αγωγών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με την  υπόλοιπη ήπειρο.

Η κοινή δήλωση διευκρινίζει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη σύνδεση της Βουλγαρίας με τους γείτονές της, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα του Mediapool.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr