Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Σκόπια για Βουλγαρία: ‘Ο λύκος κι αν γέρασε...’
Δεκέμβριος 28, 2014.

Το Ινστιτούτο για τη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων, «Κάρστι Μισίρκοφ» απορρίπτει  την πρόκληση  του Βουλγαρικού Ινστιτούτου για την μη αναγνώριση ως ‘μακεδονικής’ της γλώσσας του νοτιοσλαβικού κράτους.


Στη ανακοίνωση που εξέδωσε κατακρίνει το Ινστιτούτο της Βουλγαρικής γλώσσας- της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σόφια, για την άρνηση του να αναγνωρίσει ως ξεχωριστή γλώσσα τη σλαβική των Σκοπίων.

Αναφέρεται συγκεκριμένα: Είναι παράλογο κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, νεαροί Βούλγαροι γλωσσολόγοι να υπηρετούν μια αποτυχημένη πολιτική ιδέα των μεγαλομανών του 19ου αιώνα, για το όνειρο της Βουλγαρίας του Αγίου Στεφάνου, που εντός του, πλαισιώνει και τη χώρα μας.

» Είναι προφανές ότι παρά την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βούλγαροι, νέοι γλωσσολόγοι, δεν είναι απαλλαγμένοι από το βάρος που άφησαν οι Κομμουνιστές πατεράδες τους. Με τη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο  στη Βουλγαρία, οι νέοι γλωσσολόγοι εξακολουθούν να αρνούνται σθεναρά την ανεξαρτησία του συστήματος της γλώσσας μας.

»Με γλωσσολογικό χάρτη που εξέδωσε το βουλγαρικό αυτό ινστιτούτο θεωρεί  τη γλώσσα μας ως διάλεκτο της βουλγαρικής, είναι σαν την παροιμία «Ο λύκος κι αν γέρασε και άλλαξε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη του άλλαξε, μήτε την κεφαλή του».

Είναι τόσο δύσκολο, οι Βούλγαροι γλωσσολόγοι να παραδεχθούν την πραγματικότητα της γλώσσας μας;", γράφει το Ινστιτούτο των Σκοπίων.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr