Ρώσος ΥΠΕΞ: Η Μόσχα έχει το δικαίωμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Κριμαία
Δεκέμβριος 16, 2014.

Στη συζήτηση που γίνεται, κατά πόσο, η Κριμαία θεωρείται ως ένας τόπος που μπορούν να εγκατασταθούν ρωσικά πυρηνικά όπλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε:  «Τώρα η Κριμαία είναι μέρος του Ρωσικού κράτους, που σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, έχει τέτοια όπλα».


«Και το ρωσικό κράτος,  σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έχει κάθε λόγο για διάθεση των νόμιμων πυρηνικών του όπλων, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, όπως απορρέει από το διεθνές δίκαιο», είπε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κριμαία δεν ήταν ποτέ «ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά» με τη διεθνή νομική  έννοια του όρου.

«Ήταν μέρος της Ουκρανίας, η οποία είναι ένα κράτος χωρίς πυρηνικά όπλα», είπε ο υπουργός.

«Ο όρος ‘αποπυρηνικοποιημένη ζώνη’ στην Κριμαία δεν είχε χρησιμοποιηθεί. Είναι ένας όρος που περιγράφει μια συγκεκριμένη διεθνή νομικά δεσμευτική συμφωνία. Υπάρχουν αποπυρηνικοποιημένες ζώνες  στη Λατινική Αμερική, την Κεντρική Ασία, την Νοτιοανατολική Ασία», είπε ο Λαβρόφ.

Πρόσφατα, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα, η Ρωσία είχε αναφέρει ότι προτίθεται να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα  στην Κριμαία.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr