Η Γερμανία σχεδιάζει αποστολή στρατιωτών κατά του ‘ισλαμικού κράτους’






Δεκέμβριος 11, 2014.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει περίπου 100 στρατιώτες  στο βόρειο Ιράκ, για να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις πεσμεργκά, που μάχονται κατά των τρομοκρατών του ‘Ισλαμικού κράτους’.


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Martin Schaefer, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ομοσπονδιακό Κέντρο Τύπου: 

« Έχει επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία, μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων σε μια εκπαιδευτική αποστολή».

«Στόχος μας είναι  να λάβει την τελική απόφαση το υπουργικό συμβούλιο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Jens Flosdorff, είπε ότι περίπου 100 στρατιώτες θα λάβουν μέρος στην προγραμματισμένη αποστολή που θα εκπαιδεύσουν , κυρίως, τις δυνάμεις πεσμεργκά και τους Γεζίντι χριστιανούς αγωνιστές, που συμμάχησαν με τους πεσμεργκά.

Η γερμανική κυβέρνηση άρχισε να τροφοδοτεί με στρατιωτικές προμήθειες, τα κουρδικά στρατεύματα των δυνάμεων πεσμεργκά, από τον Σεπτέμβριο, αλλά το Βερολίνο, απέκλεισε την αποστολή στρατευμάτων  στην περιοχή για την καταπολέμηση του ‘ισλαμικού κράτους’.

Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα Bild υποστήριξε την Πέμπτη, ότι το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να διαθέσει έως και 100 ένοπλους στρατιώτες στο βόρειο Ιράκ σε μια αποστολή εκπαίδευσης.

Εάν εγκριθεί, θα είναι η πρώτη στρατιωτική ανάπτυξη της Γερμανίας στο εξωτερικό, χωρίς απόφαση του ΝΑΤΟ ή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Γερμανία έχει κατά παράδοση  έναν δισταγμό για συμμετοχή σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως λόγο του ναζιστικού παρελθόντος της, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η κοινή γνώμη έχει σε μεγάλο βαθμό εκφράσει την άρνηση της σε συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε διεθνείς συγκρούσεις.

Παρόλα αυτά, κατά τους τελευταίους μήνες, Γερμανοί αξιωματούχοι, υποστηρίζουν  μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική, που να υποστηρίζεται με στρατιωτικά μέτρα, τονίζοντας την ευθύνη της Γερμανίας για τη «διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», γράφει το τούρκικο Anadolu.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr