«Η Ελλάδα απαγόρευσε διαδηλώσεις εν μέσω επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού»



Φωτό 'Χουριέτ'

Δεκέμβριος 5, 2014.

Η Αθήνα βρίσκεται προ των πυλών ενός τεταμένου Σαββατοκύριακου, αφού η ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε τις διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου,  η οποία συμπίπτει με εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του έφηβου Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου του 2008.


Ο 15χρονος Γρηγορόπουλος, γράφει η Χουριέτ,  σκοτώθηκε από μια σφαίρα στο στήθος κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων στην Ελλάδα το 2008. Οι διαδηλωτές λένε ότι το αθώο αγόρι σκοτώθηκε από την αστυνομία,  ενώ η αστυνομία ισχυρίζεται ότι ενήργησε σε αυτοάμυνα, όταν ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς.

Μετά το θάνατο του Τούρκου έφηβου, Berkin Elvan τον Μάρτιο, βρισκόμενος επί  εννέα μήνες σε κώμα, λόγω τραυματισμού του ,αφού χτυπήθηκε  από δακρυγόνο της τουρκικής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Gezi,  πολλοί Έλληνες διαδηλωτές τον μνημονεύουν φέροντας τη φωτογραφία του,  μαζί με αυτήν του Γρηγορόπουλου.

Η ιστορία των δύο έφηβων που σκοτώθηκαν σε παρόμοιες συνθήκες, στην ίδια ηλικία, έγιναν τα σύμβολα της σκληρής αστυνομικής καταστολής των διαδηλωτών και στις δύο χώρες.

Εκατοντάδες Έλληνες παρακολουθούν την πορεία μνήμης κάθε χρόνο κατά τη ημερομηνία του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, δηλαδή στις 6 Δεκεμβρίου.

Σε αναφορά για την απαγόρευση των διαδηλώσεων σε ορισμένους δρόμους της Αθήνας ο υπουργός  Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι τέτοιες απαγορεύσεις είχαν τεθεί και κατά το παρελθόν για άλλους ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης  της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκερ,  η οποία επικρίνεται από τους Έλληνες,  για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην κρίση της χώρας, σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr