Μυστήριο η χρηματοδότηση των Αλβανών τζιχαντιστών




«Μυστήριο η χρηματοδότηση των Αλβανών τζιχαντιστών», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα

Δεκέμβριος 19, 2014.

Τα ποσά που βρίσκονται  σε υπόπτους για ένταξη στους τζιχαντιστές είναι μικρά, ωστόσο η πηγή της χρηματοδότησης των Αλβανών μαχητών των ριζοσπαστών του Ισλάμ που ταξιδεύουν για τη Συρία, παραμένει ασαφής.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλβανική αστυνομία στις αρχές του 2014 είχε συλλάβει τρεις νεαρούς Αλβανούς στο αεροδρόμιο των Τιράνων που πήγαιναν στην Τουρκία. Και οι τρεις είχαν εισιτήρια  για  «Τίρανα- Κωνσνταντινούπολη και από εκεί για Γκαζίαντεπ και Κιλίς (σύνορα Συρίας) και έφεραν μαζί τους 750 δολάρια τα οποία  τους τα είχαν δώσει κατά την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο της Αλβανίας.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι μοναδική. Ακολούθησαν και άλλες συλλήψεις κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα αναφέρεται η περίπτωση της σύλληψης, αρχές Μαρτίου,  μιας ομάδας 13 Αλβανών τζιχαντιστών που είχαν τον ίδιο προορισμό.

 Υπάρχουν, επίσης, πολλές περιπτώσεις Αλβανών τζιχαντιστών που δεν εντοπίστηκαν στα Τίρανα, αλλά στην Τουρκία.

« Η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι περίπου 90 Αλβανοί που ταξίδευσαν στη Συρία, τους είχε χορηγηθεί ένα, σχετικά, μικρό ποσό για τα έξοδά τους, αλλά η πηγή των χρημάτων παραμένει, εισέτι, ασαφής», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, η έρευνα της Εισαγγελίας των Τιράνων, έδειξε ότι η προπαγάνδα για ανταμοιβή στη ‘ζωή μετά θάνατο’,  αποτέλεσε το κύριο κίνητρο για τους Αλβανούς μαχητές του Τζιχάντ (ιερού πολέμου κατά των απίστων), όπως παρουσιάζεται από την Αλ Κάιντα και το ‘Ισλαμικό κράτος’.

Η εισαγγελική έρευνα στις  αλβανικές τράπεζες, για τυχόν ενίσχυση των τζιχαντιστών Αλβανών, έδειξε ότι  μόνο δύο ιμάμηδες είχαν λάβει σημαντικά ποσά από τους Τούρκους, αλλά όχι από ‘ξένους’ οργανισμούς.

Ο μεταφορές αυτές των χρημάτων καταγράφονταν ως δωρεές σε τζαμιά, αλλά δεν ήταν δυνατόν ο εντοπισμός αυτών των ‘φιλάνθρωπων’ στην Τουρκία.

Τελικά, είναι μυστήριο, σημειώνει το δημοσίευμα, από πού προέρχονται όλα αυτά τα χρήματα των ‘φιλανθρώπων’ που καταλήγουν στην ενίσχυση των Αλβανών τζιχαντιστών.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr