Φόβοι αντίδρασης για την έκθεση των βασανιστηρίων της CIA




Ένα από τα βασανιστήρια της CIA ήταν ο εικονικός πνιγμός

Δεκέμβριος 9, 2014.

Οι αμερικανικές πρεσβείες ήταν σε αυξημένη επαγρύπνηση την Τρίτη, εν μέσω φόβων για σπασμωδικές αντιδράσεις στην  ανακοίνωση μετά από μεγάλη καθυστέρηση έκθεσης της αμερικανικής Γερουσίας για τη βάρβαρη ανάκριση από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών- CIA,  υπόπτων της Αλ Κάιντα, μετά τις επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ.


Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα για τη δημοσίευση της έκθεσης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει σε όλον τον κόσμο.

Αν και από την έκθεση των 6.200 σελίδων που συντάχθηκε από την επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την γερουσιαστή Dianne Feinstein έχουν γίνει πολλές αλλαγές και φέρεται να κυκλοφορήσει μία έκθεση περίπου 500 σελίδων, όπου θα γίνεται μια περίληψη των γεγονότων και των μεθόδων της CIA, όπου παρουσιάζονται και τα 20 συμπεράσματα του απόρρητου εγγράφου.

Ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης έχει αποκρυφτεί, αλλά η έκθεση αναμένεται να είναι ένα δριμύ κατηγορητήριο ενός μυστικού προγράμματος, υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, που εκτελέσθηκε σε δεκάδες κρατούμενους με την υποψία της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις πράξεις του παρελθόντος και των σκληρών, παράνομων τεχνικών ανάκρισης που έχουν καταγγελθεί ως βασανιστήρια.

Ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης της αμερικανικής Γερουσίας είναι τα βασανιστήρια που εκτελέστηκαν σε υπόπτους από την CIA, επί κυβέρνησης Μπους, «δεν ήταν αποτελεσματικά» και «παρείχαν ελάχιστες πληροφορίες»  στις μυστικές υπηρεσίες για την τρομοκρατία, όπως αναφέρει η σαουδαραβική ιστοσελίδα  «αραβικές ειδήσεις».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr