Τούρκος ΥΠΕΞ: Προτεραιότητά μας ο TANAP




 Δεκέμβριος 11, 2014.

Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τα ορόσημα στον τομέα της ενέργειας, και προτεραιότητα της  θα παραμείνει o αγωγός φυσικού αερίου από το Αζεμπαϊτζάν- TANAP, ο οποίος δεν είναι ανάλογος του ρωσικού ‘South Stream’,  αλλά είναι ο σχεδιασμός του «Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου», στον οποίο  έχει αποφασίσει η ΕΕ να ποντάρει», δήλωσε ο  Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.


Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους, ο Τσαβούσογλου τόνισε: 

«Εμείς θα εξετάσουμε και θα αξιολογήσουμε την πρόταση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για έναν νέο αγωγό μέσω της Τουρκίας.

Αλλά, η προτεραιότητα για την Άγκυρα θα παραμείνει  το έργο ‘TANAP’, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του από τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν.

Υπενθύμισε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν ένα μνημόνιο, το οποίο παρέχει μια συζήτηση του σχεδίου για τον αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία, κάτω  από τον Εύξεινο Πόντο, αντί του ‘South  Stream’.

Μετά από αυτές τις συζητήσεις, η Τουρκία θα δώσει την απάντησή της, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

 Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι η Άγκυρα, δεν χρηματοδοτεί το υποθαλάσσιο έργο του αγωγού, θα επενδύσει, όμως, ενδεχομένως,  στο χερσαίο τμήμα του αγωγού.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr