Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ξεκίνησε έρευνα για πιθανά ισραηλινά εγκλήματα πολέμου






Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Fatou Bensouda

Ιανουάριος 16, 2015.

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου την Παρασκευή, άνοιξε μια προκαταρκτική έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, στη διάρκεια  του πολέμου του περασμένου έτους στη Γάζα.


Σύμφωνα το ισραηλινό Aroutz Sheva, η εισαγγελέας Fatou Bensouda, ανέφερε ότι το γραφείο της θα διεξάγει «ανάλυση με πλήρη ανεξαρτησία  και αμεροληψία».

Η απόφαση έρχεται μετά από την υπαγωγή της υπόθεσης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από την Παλαιστινιακή Αρχή, νωρίτερα αυτόν το μήνα, καταγγέλλοντας τα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έγιναν από το Ισραήλ από τον περασμένο Απρίλιο.

Συγχρόνως, η Παλαιστινιακή Αρχή, προέβη σε δικαιοδοσία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να καλύψει την περίοδο κατά τη διάρκεια του πολέμου  του περασμένου καλοκαιριού στη Γάζα.

«Μια προκαταρκτική εξέταση  δεν είναι μια έρευνα, αλλά μια διαδικασία εξέτασης των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες, ώστε να επιτευχθεί ένας  πλήρης τεκμηριωμένος προσδιορισμός για το αν υπάρχει μια λογική βάση ώστε να προχωρήσει μια (πλήρης) έρευνα», ανέφερε η Bensouda.

Το Ισραήλ καταδίκασε την απόφαση ως ‘σκανδαλώδη’, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός  Βενιαμίν Νετανιάχου σε δήλωσή του, ότι η «Παλαιστίνη» δεν είναι κράτος και το ΔΠΔ δεν έχει καμία δικαιοδοσία , σύμφωνα με τους κανόνες του δικαστηρίου.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr