Βούλγαρος αναλυτής: «Μπορεί να έρθει το τσουνάμι του ΣΥΡΙΖΑ και στη Βουλγαρία»




Ιανουάριος 26, 2015.

Ο Βασίλ Βασίλεφ, πολιτικός αναλυτής σχετικού ιδρύματος στη Βουλγαρία, θα δώσει την εξήγηση της μεγάλης νίκης  της Αριστεράς στην Ελλάδα, μιλώντας στο βουλγαρικό πρακτορείο ‘Φόκους’ και τι σημαίνει αυτή  η νίκη, για τη Βουλγαρία.


Βασίλ Βασίλεφ: 

« Πρώτον, η εξήγησή μου είναι ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι όταν ένα έθνος δεν συμφωνεί με την πολιτική της διαχείρισής του, μπορεί να την αντικαταστήσει και να αλλάξει πολιτική.

Δεύτερον, όταν ο λαός μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμφωνεί με όρους που τον κακοποιούν, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να τους αλλάξει.
Τρίτον, εάν οι δηλώσεις της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας» έρθουν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα μιας χώρας, αυτά δεν μπορεί να αγνοηθούν.

Ίσως, αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μεγάλη νίκη, που προηγούμενα μια τέτοια εξέλιξη φαινόταν αδιανόητη, όπως, άλλωστε τη βλέπουν και εδώ οι ιθύνοντες στη Βουλγαρία και την ‘ρίχνουν’ στο ανάθεμα».

Δημοσιογράφος: Ποιες πιστεύεται ότι θα είναι οι συνέπειες αυτού του αποτελέσματος της κοινοβουλευτικής αλλαγής  στην Ελλάδα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Βαλκάνια, τη Βουλγαρία.

Β.Β. :
«Νομίζω ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε και θα εξαρτηθούν όλα από την ευελιξία της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Βάζετε όμως ένα σημαντικό ερώτημα- τι σημαίνει αυτό για εμάς. 

»Για εμένα είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα, αλλά αφορά τους Έλληνες, ότι κάνουν το κάνουν για τη χώρα τους. Οι επιπτώσεις, βέβαια στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αισθητές. Αλλά τι σημαίνει αυτή η αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα, για τη Βουλγαρία; 

»Πιστεύω ότι στη Βουλγαρία υπάρχουν, επίσης, επαρκείς συνθήκες, όπως στην Ελλάδα, εάν κάποιος έβαζε μια σειρά από ριζοσπαστικά αιτήματα, θα μπορούσε να κερδίσει την εξουσία με τον ίδιο τρόπο, όπως συνέβη με τη ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; 

«Πρώτον, να ανακοινωθεί ότι (ο βουλγαρικός ΣΥΡΙΖΑ) θα κλείσει αμέσως τα σύνορα με τους πρόσφυγες  και δεν θα επιτρέψει  κανέναν να εισέρχεται ανεξέλεγκτα σε βουλγαρικό έδαφος, γιατί η επιβίωση του κράτους μας και της κοινωνίας μας είναι πιο σημαντική από τις τυχόν παραγγελίες του εξωτερικού (επεμβάσεις άλλων χωρών).

Δεύτερον,  η Βουλγαρία έχει έντονη την ανάγκη της πάταξης της διαφθοράς, της κλοπής και του λαθρεμπορίου.

Τρίτον,  όπως υποσχέθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Βουλγαρία να επαναδιαπραγματευθεί άμεσα όλες τις ληστρικές συμβάσεις, υποχωρήσεις, παραχωρήσεις, συμφωνίες κλπ που υπογράφηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

»Να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας, που τρόμαξε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους ευρωπαίους δανειστές, γιατί και η Βουλγαρία βρίσκεται στη θέση της Ελλάδας και οι συμφωνίες που έχει συνάψει η χώρα μας είναι  αντίθετες με τα εθνικά μας συμφέροντα.

»Μπορούμε να προχωρήσουμε κα παραπέρα. Να λάβουμε την υπόσχεση ότι σε καμία περίπτωση η Βουλγαρία δεν θα εμπλακεί σε πόλεμο με τη Ρωσία, ούτε θα παραχωρήσει τα εδάφη της για εχθρικές ενέργειες εναντίον άλλης χώρας.

Πιστεύω ότι υπάρχουν οι συνθήκες στη Βουλγαρία να δημιουργηθεί το τσουνάμι του ΣΥΡΙΖΑ και στη Βουλγαρία.

 Δημ. : Και αν όλα αυτά απομονώσουν την Ελλάδα;

Β.Β. «Η Ελλάδα δεν απομονώνεται. Οι τουρίστες θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κατά εκατομμύρια στην Ελλάδα. Μπορεί η Ελλάδα να ανοίξει τη Ρωσική Αγορά και η οικονομία της θα αναπτυχθεί γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό.

Μια ενδεχόμενη απομόνωση θα είχε, βέβαια, πρόσκαιρες συνέπειες στη χώρα, αλλά δεν την βλέπω για την Ελλάδα καταστροφική. Αντίθετα, νομίζω, ότι είναι ένας δρόμος για να φθάσει στην άλλη άκρη, χωρίς να πέσει στην άβυσσο.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr