Σκόπια: Αντιδράσεις διεθνών οργανισμών για τη σύλληψη δημοσιογράφου




Ιανουάριος18, 2015.


Γράφει ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Η απόφαση των αρχών της FYROM να φυλακίσει το δημοσιογράφο Τόμισλαβ Κεζαρόφσκι, έναν  επαγγελματία δημοσιογράφο της αντιπολίτευσης, γνωστός ευρέως ως πολιτικός κρατούμενος από αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, με βαρύτητα στην ελευθερία των 


μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και θυμό από δημοσιογράφους της δημοσιογραφικής κοινότητας της FYROM

Έπειτα από μακρά διάρκεια σε κατ’ οίκον περιορισμό, παραδόθηκε χθες (16-1-2015) στη φυλακή,  λόγω προκλητικής παρέμβασης της κυβέρνησης στις δικαστικές αρχές, μια ενέργεια που αποτελεί πολύ σοβαρή πράξη κατά της ελευθερίας του λόγου.



Η χώρα από τη βαθμονόμηση  της Ελεύθερης Δημοσιογραφίας  στην 37η θέση το 2008, μειώθηκε στην 143η θέση στον κόσμο το 2014, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα,  ενισχύει την απαισιοδοξία σε κάποια ελπίδα για αμερόληπτη δικαιοσύνη.

Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς- Dunja Mijatović, Ύπατος Εκπρόσωπος του Οργανισμού για την
Ασφάλεια στην Ευρώπη – ΟΑΣΕ, αρμόδια για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ότι «η απόφαση της φυλάκισης του δημοσιογράφου δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο», στέλνοντας ένα μήνυμα για τρομακτική λογοκρισία στη χώρα».

Αναφερόμενη στον Τόμισλαβ Κεζαρόφσκι, δήλωσε:

«Αυτός έκανε απαράκλητα την εργασία του. Δεν έπρεπε καν να φυλακιστεί για τις κατηγορίες που εκφράστηκαν εναντίον του».

Ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων,  Mogens Blicher
Bjerregård θα δηλώσει « Αυτή η απόφαση είναι μια πραγματική ντροπή για τη χώρα. Η ετυμηγορία στέλνει ένα μήνυμα λογοκρισίας στους δημοσιογράφους στη χώρα».

Ο  Γερμανός εκτελεστικός διευθυντής των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα», Christian Mihr, δήλωσε ότι «αυτή η ανάξια απόφαση μιας υποψήφιας χώρας στην
ΕΕ, πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατόν»

«Ο Τόμισλαβ Κεζαρόφσκι δεν θα πρέπει να παραμείνει ούτε μια μέρα περιορισμένος. Το μοναδικό λάθος του, ήταν να επισημάνει  τις ελλείψεις της κυβέρνησης των Σκοπίων και του δικαστικού σώματος της FYROM, μέσω των δημοσιογραφικών ερευνών του».

Κατά το χρόνο της δημοσίευσης της σύλληψης του Τόμισλαβ Κεζαρόφσκι, από τις ειδικές δυνάμεις, ερευνάται, επίσης, η υπόθεση του Νίκολα Μλαντένοφ- Nikola Mladenov, γνωστός εκδότης της ανεξάρτητης εφημερίδας «Fokus», ο οποίος σκοτώθηκε μυστηριωδώς σε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό του, πριν από δύο μήνες.

Η Ταμάρα Τσαουσίδης- Tamara Čausidis, πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της FYROM, τόνισε ότι η άμεση παράδοση του Τόμισλαβ Κεζαρόφσκι σε σωφρονιστικό κατάστημα, δείχνει τον φόβο (πανικό) της κυβέρνησης για την ανεξάρτητη και αντικειμενική δημοσιογραφία.



Μαζικές διαδηλώσεις κατά των δημοσιογράφων και διαφόρων οργανώσεων των πολιτών  που υποστηρίζουν την ελεύθερη έκφραση της κοινωνίας, ορίστηκαν για την Τρίτη στις 20 Ιανουαρίου, μπροστά από το κεντρικό δικαστικό μέγαρο στα Σκόπια.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr