Τούρκος σκηνοθέτης επιθυμεί ένα όνομα ‘οθωμανικό’ για τη χώρα του




Ιανουάριος 12, 2015.

Ο γνωστός Τούρκος σκηνοθέτης, Σινάν Τσετίν- Sinan Çetin ,  αναφερόμενος στην πολυεθνική κουλτούρα που υπάρχει στη χώρα του, εξέφρασε την επιθυμία  για αλλαγή της ονομασίας της πατρίδας του, με ένα όνομα που θα εμπεριέχει τη λέξη ‘οθωμανική/ός’.


«Οι Αρμένιοι, οι Έλληνες, και άλλοι μη-μουσουλμάνοι, όλοι όσοι είναι προικισμένοι  και προσφέρουν στην ανθρωπότητα, αποτελούν  μεγάλο πλούτο για τη  χώρα μας, αλλά ο τίτλος της «Δημοκρατίας της Τουρκίας» δεν μπορεί να εμπεριέχει (να εκφράζει) όλο τον πλούτο αυτόν», είπε ο Τσετίν στην τηλεοπτική συζήτηση «Arafta Sorular» στην τηλεόραση ‘Ulke’.

Ο Τσετίν που είναι, επίσης, και ένας παραγωγός ταινιών, είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη βραβευμένη ταινία του, «Berlin in Berlin».

«Είναι λάθος να αποκλείονται όλοι εκείνοι, οι οποίοι δεν βλέπουν τους εαυτούς τους ως Τούρκους. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουμε είναι το κουρδικό ζήτημα. Υπάρχουν περίπου  25 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν θέλουν να βλέπουν  τους εαυτούς τους ως Τούρκους», διευκρίνισε ο σκηνοθέτης.

«Ο Οθωμανισμός τους αγκάλιασε όλους, κάτω από την αρχή του. Αγκάλιασε όλους τους Μουσουλμάνους και τους Μη – Μουσουλμάνους. Αυτό αποτελούσε  μια μεγάλη περιουσία», πρόσθεσε αναφέροντας την ανοχή στην ιστορία της χώρας, σημειώνει η Γενί Σαφάκ.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr