Σκόπια: Η ένωση δημοσιογράφων ζητά την απελευθέρωση φυλακισμένου δημοσιογράφου



Για πολιτική σκοπιμότητα στη φυλάκιση του δημοσιoγράφου, καταγγέλει ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων των Σκοπίων

Ιανουάριος 16, 2015.

«Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου  για τον δημοσιογράφο Τόμισλαβ Κεζαρόφσκι είναι άδικη, διότι το δικαστήριο αντί να αποδώσει δικαιοσύνη και αποφυλάκιση του αθώου δημοσιογράφου,  αποφάσισε να προβεί  σε μείωση μόνο της ποινής του, λόγω πολιτικών υπολογισμών. Η απόφαση δεν έχει μόνο στόχο κατά ενός 


δημοσιογράφου, αλλά στρέφεται κατά της ελευθερίας των δημοσιογράφων» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης των Δημοσιογράφων των Σκοπίων, Νάσερ Σελμάνι.

Ο Σελμάνι αναφερόμενος στην απόφαση για μείωση της ποινής του από τα 4,5 χρόνια στα δύο τόνισε ότι «μόνο δίκαιη απόφαση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί» και επεσήμανε  ότι υπάρχει στην απόφαση αυτή πολιτική σκοπιμότητα, λόγω  της άσκησης αντιπολιτευτικής δημοσιογραφίας του κατηγορουμένου.

Επισήμανση από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα

Για το θέμα ασχολήθηκε και ο οργανισμός «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα»- Reporters Without Borders,  πριν από την έκδοση της πρόσφατης  δικαστικής απόφασης, όπου επισημαίνεται: 

Η FYROM επιδιώκει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005, αλλά, οκτώ χρόνια αργότερα, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμη. 

Από την ανεξαρτησία της FYROM το 1991, έχει παραμείνει μια αντιπαράθεση για το όνομα με τη γειτονική Ελλάδα που εμποδίζει τις συνομιλίες. Και οι δύο χώρες και οι λαοί τους διεκδικούν  το όνομα  της Μακεδονίας που είναι η βόρεια περιοχή της Ελλάδας. Αν και η FYROM έχει να αντιμετωπίσει μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να την οδεύσουν προς την ένταξη, η δημοκρατική βιτρίνα της, δεν είναι ικανή για να κρύψει τις πολλές παραβιάσεις στην ελευθερίας της πληροφόρησης.

Σύμβολο ανελευθερίας η φυλάκιση του δημοσιογράφου

Σύμβολο των παραβιάσεων έγινε ο δημοσιογράφος   Τόμισλαβ Κεζαρόφσκι- Tomislav Kezarovski.

Αφού καταδικάστηκε  σε τέσσερα χρόνια και έξι μήνες τον Οκτώβριο του 2013 για την αποκάλυψη ενός ονόματος του προστατευόμενου μάρτυρα σε υπόθεση δολοφονίας, η ποινή φυλάκισής του άλλαξε σε κατο’ οίκον περιορισμό στο πλαίσιο των διεθνών πιέσεων.

Και ο «Julian Assange» των Σκοπίων

Επίσης, άλλος ένας δημοσιογράφος από τα Σκόπια, ο Ζόραν Μποζινόφσκι, συνελήφθη, την επόμενη ημέρα,  στη Σερβία με ένταλμα της Ιντερπόλ, για κατασκοπεία. 

Αυτός, είναι γνωστός ως ο Julian Assange των Σκοπίων. Ο Μποζινόφσκι έχει κάνει μια μεγάλη ερευνητική αναφορά για τον Σάσο Μιγιάλκοφ- Sasho Mijalkov, που είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της FYROM και είναι εξάδελφος του πρωθυπουργού της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, σημειώνει το δημοσίευμα των «Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα».


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr