Διαμαρτυρία στο Μπαχρέιν κατά της πρώτης βρετανικής βάσης




Ιανουάριος 3, 2015.

Οι πολίτες του Μπαχρέιν διαμαρτυρήθηκαν, για άλλη μια φορά, κατά της πρόθεσης της Βρετανίας να κατασκευάσει την πρώτη βρετανική στρατιωτική βάση στο βασίλειο του Περσικού Κόλπου.


Σύμφωνα με το ιρανικό δημοσίευμα της τηλεόρασης, ‘πρές’, οι διαδηλωτές έκαψαν την Παρασκευή βρετανικές και αμερικανικές σημαίες  στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος.

Οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι η κίνηση αποκάλυψε την οργή των πολιτών του Μπαχρέιν κατά του Ηνωμένου Βασιλείου και την υποστήριξή τους προς την κυβερνούσα μοναρχία.
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι στενοί σύμμαχοι της δυναστείας που κυβερνά το Μπαχρέιν.

Η Βρετανία και το Μπαχρέιν υπέγραψαν συμφωνία στις 6  Δεκεμβρίου  2014 για την επέκταση και την εδραίωση μακροχρόνιας ναυτικής παρουσίας της Βρετανίας στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, παρά τη διαφωνία του καθεστώτος Μανάμα που διαφώνησε δημόσια.

Η συμφωνία αυτή, θα δώσει στη Βρετανία το πράσινο φως, για ενίσχυση των χερσαίων εγκαταστάσεων  της  στον λιμένα Μίνα Σαλμάν στο Μπαχρέιν,  όπου υπάρχει  ναυτική παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου με τέσσερα πολεμικά πλοία και τρία ναρκαλιευτικά.

«Η αύξηση της κριτικής και των διαμαρτυριών εναντίον των Βρετανών.
 συμπεριλαμβανομένων του καψίματος της σημαίας, αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη οργή κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και του πρέσβη του,  στο Μπαχρέιν και τη  συνεχή υποστήριξη τους προς το κατασταλτικό κυβερνών καθεστώς», είπε ο Nabeel Rajab,πολιτικός της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Κέντρου Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται ενάντια στις επιδιώξεις του λαού του Μπαχρέιν, που αγωνίζεται για τη δημοκρατία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν είναι βέβαιο ότι οι διαμαρτυρίες αυτές θα βλάψουν τα βρετανικά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, αλλά είναι βέβαιο ότι η οργή μεγαλώνει και μπορεί να προχωρήσει γρήγορα και σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr