Οι Σλάβοι της Βουλγαρίας είναι κατά μιας συμφωνίας καλής γειτονίας




Φεβρουάριος 2, 2015.

Οι Σλάβο-σκοπιανοί της δυτικής Βουλγαρίας που εκφράζονται με την  οργάνωσή  «ΟΜΟ Ίλιντεν-Πιρίν», απέστειλαν  επιστολή προς το υπουργείο Εξωτερικών του νοτιο-σλαβικού κράτους- FYROM,  ζητώντας από την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων, ‘Τέλεγκραφ’ που επικαλείται το βουλγαρικό ‘Φόκους’, μία συμφωνία  των δύο χωρών δεν θα ήταν καλή για τη μειονότητα και θα επηρέαζε άμεσα τα δικαιώματά της.

«Οι βουλγαρικές αρχές θέλουν να κάνουν την κυβέρνηση των Σκοπίων να εγκαταλείψει τη φροντίδα που δείχνει για τη σλαβική μειονότητα στο Πιρίν και με αυτήν την αντίδρασή μας, θέλουμε να ανοίξουμε τα μάτια τους», αναφέρει η ανακοίνωση της  «ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν».

«Για εμάς η συμφωνία αυτή είναι απαράδεκτη. Με την υπογραφή της,  από την κυβέρνηση των Σκοπίων, στην πράξη, θα επιβεβαιώσει ότι στη Βουλγαρία δεν υπάρχει σλαβική μειονότητα. Αυτό θα φέρει αποτυχία στον αγώνα μας, που διαρκεί δεκαετίες», αναφέρει η ανακοίνωση της σλαβικής οργάνωσης.

Μεγάλη βαρύτητα δίνουν οι Σλάβοι της Βουλγαρίας στο μέρος της ενδεχόμενης συμφωνίας που αναφέρεται  ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να γιορτάζουν από κοινού την «επανάσταση του Ίλιντεν»,  τη γιορτή  των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και του Αγίου Κλήμεντου.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τα υπουργεία Εξωτερικών του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM και της Βουλγαρίας,  δεν θέλουν να πληροφορήσουν για την πρόοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr