Σκόπια: Συνάντηση Αχμέτι με Γερμανούς βουλευτές για όνομα και υποκλοπές




Φεβρουάριος 15, 2015.

 Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση, Αλί Αχμέτι, επισκέφθηκε τη γερμανική πρεσβεία στα Σκόπια, για μια συνάντηση με ομάδα βουλευτών της Γερμανικής Ομοσπονδιακή Βουλής για τη συνεργασία με χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης με επικεφαλής τον βουλευτή Peter Weis και της Γερμανίδας πρέσβειρας στα Σκόπια,Christine Althauser.


Οι Γερμανοί βουλευτές έδειξαν ενδιαφέρον για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, τις διεθνοτικές σχέσεις, το ζήτημα της ονομασίας της FYROM,  τον πολιτικό διάλογο και το τεράστιο ζήτημα της υπόθεσης των υποκλοπών των τηλεφώνων.

Ο πρόεδρος Αχμέτι, αρχικά μίλησε για την ανάγκη να αγκαλιαστεί και να εφαρμοσθεί το πνεύμα της Συμφωνίας της Οχρίδας, αναφέρόμενος στη διαφορετική ερμηνεία του Συντάγματος όσον αφορά την αλβανική γλώσσα. Για τους Αλβανούς, όπως και στο σύνταγμα, η αλβανική γλώσσα είναι επίσημη, ενώ η σλαβική πλευρά δεν έχει δείξει προθυμία  για την υλοποίηση αυτής της συνταγματικής διάταξης.

Ερωτηθείς για όλοι οι Αλβανοί ομιλούν τη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων, ενώ οι Σλάβοι μιλούν ελάχιστοι τα αλβανικά, ο πρόεδρος Αχμέτι τόνισε ότι υπάρχει απροθυμία για την εφαρμογή του πνεύματος της Οχρίδας που αναφέρει  την αναγνώριση της γλώσσας του άλλου.

Ο Αχμέτι τόνισε ότι η FYROM έχει πολύ δουλειά να κάνει από την πλευρά του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ελευθερία των μέσω ενημέρωσης κλπ, αλλά τόνισε ότι πέρα από όλα αυτά το κριτήρια, χωρίς την επίλυση της διαφοράς του ονόματος με την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει ένταξη του κράτους στο ΝΑΤΟ και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ως εκ τούτου, ο ρόλος της Γερμανίας,  που ξεκίνησε από το συνέδριο του Βερολίνου το περασμένο έτος, θα πρέπει να είναι καίριος για την προσέλευση του Γκρούεφσκι  και του Τσίπρα στο τραπέζι των συζητήσεων ώστε να επιλυθεί αυτό το ζήτημα όσο το δυνατόν συντομότερα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr