Σκόπια - Συμβούλιο Δεοντολογίας: Σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας οι υποκλοπές




Φεβρουάριος 26, 2015.

Το Συμβούλιο Δεοντολογίας για τα ΜΜΕ των Σκοπίων- FYROM,  εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του για τις υποκλοπές, σε τουλάχιστον 100 δημοσιογράφους, όπως δημοσιοποιήθηκε, και υποστηρίζει ότι προκαλείται σοβαρή ζημία με άμεσες επιπτώσεις στην απόδοση και τη φήμη των δημοσιογράφων, καθώς  και στο έργο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


«Οι υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των δημοσιογράφων, παραβιάζει σοβαρά την ελευθερία της έκφρασης και σε τέτοιες συνθήκες δεν μπορούμε να μιλάμε για ηθική, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό είναι τελείως απαράδεκτο σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία.

Οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν  και να δημοσιεύουν πληροφορίες, καθώς και κριτικές απόψεις. Έχουν δικαίωμα στη γνώμη και τα πιστεύω τους και στην έκφρασή τους μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης», σύμφωνα με δήλωση του Συμβουλίου Δεοντολογίας.

Το Συμβούλιο δηλώνει ότι  η δημοσιογραφία, ως επάγγελμα, έχει ένα σημαντικό ρόλο στην προστασία των δημοκρατικών αξιών, καθώς και στο έργο των δημοσιογράφων είναι απαραίτητη η δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για την ενημέρωση του κοινού με έναν δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο, όπως επισημαίνεται από την τηλεόραση ‘Νόβα’.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr