Κωνσταντινούπολη: Διαμαρτυρία Αλεβιτών υπέρ του κοσμικού κράτους




Φεβρουάριος 8, 2015.

Χιλιάδες πολίτες της Τουρκίας, μέλη της μειονότητας των Αλεβιτών, διοργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, απαιτώντας περισσότερα δικαιώματα και τη διαφύλαξη του κοσμικού συστήματος του τουρκικού κράτους, όπως σημειώνει  πρακτορείο Doğan.


Οι Αλεβίτες, οι οποίοι είναι μουσουλμάνοι σιίτες, και αποτελούν το 10 τοις εκατό του τουρκικού πληθυσμού αντιστέκονται στη μετατροπής της Τουρκίας σε  θρησκευτικό- ισλαμικό κράτος.

Στην πορεία τους φώναζαν συνθήματα για  ‘κατάργηση των υποχρεωτικών θρησκευτικών (μουσουλμανικών) μαθημάτων’ στη βασική εκπαίδευση και κυριάρχησε το σύνθημα: «Δεν θέλουμε προνόμια, θέλουμε ελευθερία στα δικαιώματά μας».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας  των Αλεβιτών, Fevzi Gümüş, διάβασε ανακοίνωση των διαμαρτυρομένων όπου τόνισε την αυταρχικότητα του τουρκικού κράτους και την προσπάθεια αφομοίωσης τους. 

 Οι Αλεβίτες υπερασπίστηκαν, επίσης, τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, καθώς και των Κούρδων, να  διδάσκονται στα σχολεία στη μητρική τους γλώσσα και ζήτησαν την καθιέρωση στα σχολεία μαθήματος «για τη γαλούχηση των νέων στα  ανθρώπινα  δικαιώματα».

Η πορεία έληξε χωρίς επεισόδια.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr