Σκόπια-Σκάνδαλο υποκλοπών: Αντίδραση των στοχευμένων δημοσιογράφων






Φεβρουάριος 26, 2015.

Γράφει ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Σκόπια.

Μετά την ανακοίνωση της Τετάρτης, από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στην FYROM, Ζόραν Ζάεφ, ότι η κυβέρνηση έχει παράνομα καταγράψει τις επικοινωνίες ‘πάνω από 100 δημοσιογράφων’, ορισμένα από τα πιο επιφανή μέλη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος,  σε αυτό το κράτος των κεντρικών Βαλκανίων, εξέφρασαν την ανησυχία τους  και καταδίκασαν  αυτήν την παράνομη πράξη από την κυβέρνηση.

Η Ταμάρα Τσαουσίδις του συνδικάτου των δημοσιογράφων ΖΜΝ, δήλωσε: 
 


«Το περιεχόμενο των συνομιλιών αποκαλύπτει το τερατώδες σύνδεσμο της κυβέρνησης και του μηχανισμού προπαγάνδας της,  στο οποίο  δημοσιογράφοι και
κυρίως επαγγελματίες δημοσιογράφοι είναι  τα θύματα, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αλώβητο.
Για εμάς, που επί χρόνια βρισκόμαστε σε συναγερμό για όσα τρομακτικά συμβαίνουν, όπου με εντολές ακυρώνονταν τηλεοπτικά προγράμματα, δημοσιογράφοι κόβονταν ή απολύονταν, όταν το σύνολο των μέσων ενημέρωσης έκλειναν ή καταλαμβάνονταν, στην πραγματικότητα λειτουργούσαμε μέσα στο έργο του Όργουελ ‘1984’ μέσω ενός «Υπουργείου της Αλήθειας» . Για αυτό,  το περιεχόμενο  των «βομβών» δεν μας εκπλήσσει,   αλλά μας δίνει μια πικρή ικανοποίηση».

Οι κοινωνιολόγος και κοινωνικός διανοούμενος Ζάρκο Τραϊκόφσκι, συνόψισε τις απόψεις
του σχετικά με τη μορφή της καταστολής κατά των δημοσιογράφων με αυτή την καυστική  δήλωση:

«Με τις επιδόσεις του, στο ρόλο του θύματος της βίας, του, πρώτης τάξεως, αξιωματικού της αστυνομίας, του εισαγγελέα, του εκφωνητή των δικαστικών αποφάσεων, Νικόλαε Γκρουέσκου,  άξιζες το Βραβείο του «Χρυσού Βατόμουρου» για τον χειρότερο ερασιτέχνη ηθοποιό, για το χειρότερο και πιο αναληθές σενάριο, για τη χειρότερη κατάχρηση της κινηματογραφικής τεχνολογίας και τη χειρότερη ταινία στο είδος του «Spy Fiction».

Ο Μουχάμεντ Ζεκίρι, ένας τοπικός Αλβανός εκδότης μέσων ενημέρωσης, δήλωσε με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των ενοχοποιητικών αρχείων ήχου από τον Ζάεφ, ότι ο ίδιος παρουσιάστηκε,  εκ των πραγμάτων,  ότι δεν ήταν κατάλληλος για τη σημερινή κυβέρνηση του VMRO-DPMNE.

« Αυτό που έγινε σαφές σε εμένα,  μετά  από ένα διατεταγμένο  κείμενο στα φιλο-κυβερνητικά πόρταλς, είναι ότι ανακηρύχθηκα ως φονταμενταλιστής και ριζοσπάστης καθώς και εχθρός του κράτους,  ο πρόσφατος όρος που χρησιμοποιείται μετά τη συνέντευξη με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ,  όταν με προειδοποίησαν  ότι υποστηρίζω και  διασπείρω το μίσος προς την πολιτική του VMRO-DPMNE.
Σε αυτήν την περίπτωση, είμαι υπερήφανος που είμαι τέτοιος προωθητής, δεδομένου όπως και οι συνάδελφοί μου,  που είχαν κριτική στάση  έναντι της κυβέρνησης, έγκαιρα ανακάλυψαν με ποιον είχαν να κάνουν».

-
Ο Ζόραν Ζάεφ, στην τέταρτη συνέντευξη Τύπου, αφιερωμένη στο Σκάνδαλο των Υποκλοπών στην FYROM,  υποσχέθηκε, λόγω σεβασμού του στην  ιδιωτική ζωή των πολιτών, το κόμμα θα παρέχει σε κάθε δημοσιογράφο για τον οποίο έχει αρχεία υποκλοπής τηλεφωνικής συνομιλίας,  θα του δίδει ένα αντίγραφο του υλικού που τον αφορά.
Ο Ζάεφ ισχυρίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι επικοινωνίες των δημοσιογράφων έχουν καταγραφεί  από την κυβέρνηση – Διοίκηση Ασφάλειας και Αντικατασκοπίας- για περισσότερα από τέσσερα (4) χρόνια, ενώ ο όρος για μια έννομη παρακολούθηση μέσω έγκρισης από δικαστική απόφαση είναι το μέγιστο 14 μήνες, προσθέτοντας έτσι τη ισχύ στην υπόθεση ότι αυτό ήταν μια κατάχρηση της Αστυνομίας προς όφελος της κομματικής πολιτικής του VMRO-DPMNE.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr