Σκόπια: Ο Γκρούεφσκι ‘αυτό- δοξάζεται’- Επιτυχία ή Απόγνωση;





Γράφει ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Μάρτιος 15, 2015.

 Σε μια μαζική συγκέντρωση, που είχε ως στόχο την εμφάνιση της ενότητας της κυβερνητικής ηγεσίας, μετά από τη γελοιοποίηση της στο λαό, λόγω των καταγεγραμμένων άσεμνων κουτσομπολιών μεταξύ τους, κυρίως , λόγω των εκβιασμών σε μέλη της δημόσιας διοίκησης,  οι φανατικοί οπαδοί του VMRO-DPMNE,  και άνθρωποι από διάφορα κυβερνητικά πόστα, προέβησαν σε μια υποστήριξη προς τον ηγέτη, πρωθυπουργό των Σκοπίων-FYROM,  Νίκολα Γκρούεφσκι, στην αίθουσα Τύπου «Μπόρις Τραϊκόφσκι» στα Σκόπια.


Παρόντα τα κρατικο- δίαιτα κανάλια

 Η συγκέντρωση άρχισε με ενθουσιαστικά ρεπορτάζ από τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια (τα οποία επωφελούνται και ζουν από τις κυβερνητικές ενισχύσεις) καθώς και μια ηχητική εισαγωγή από τον Τόνι Μιχαΐλοσφσκι, ένα κρατικοδίαιτο ηθοποιό,  που γελοιοποίησε το σκάνδαλο των μαζικών υποκλοπών με ρηχά επιχειρήματα, κυρίως με τη χρήση της διαλέκτου που ομιλείται στην Στρώμνιτσα (από όπου κατάγεται ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ).




Αλυτρωτικοί χάρτες και η «ενωμένη Μακεδονία» με τον Ήλιο της Βεργίνας

Οι «θαυμαστές» του Γκρούεφσκι, φέροντας αλυτρωτικούς χάρτες και πανό, όπως τον Ήλιο της Βεργίνας (ένα σκηνικό το οποίο αφαιρέθηκε, προσεκτικά, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που θολώνουν αντί για να ενημερώνουν, λόγω των επιπτώσεων που θα είχε μια τέτοια παρουσίαση), καθώς και σημαία της FYROM  και ένα πρότυπου  μαύρων και κόκκινων σημαιών (σε αναφορά της Κροατικής  σημαίας “Ustaša”, που αναφέρεται στην κροατική φασιστική  συνεργασία με το ιστορικό VMRO στη δεκαετία του 1930 και 1940).

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Γιόχαν Ταρτσουλόφσκι, που καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου από το Δικαστήριο της Χάγης και θεωρείται ευρέως ως ήρωας και ‘υπερασπιστής’ (συνήγορος) του «μακεδονικού» έθνους.

Ο Ταρτσουλόφσκι στη σύντομη ομιλία του κατέληξε με το σύνθημα «Να ζήσει η Ενωμένη Μακεδονία»- «da živee Obedineta Makedonija», παραπέμποντας στα ιδανικά  του σκοπιανού επεκτατισμού.

Αυτή η φράση και η πιεσμένη χρήση του κατά τα άλλα κουλτουριάρικη και  άτυπη φράση «Αδελφοί και Αδελφές», και δίνοντας έμφαση στην ενότητα του «μακεδονικού» έθνους (πέρα από το ότι είναι υποτιμητικό για πολλούς Ρομά, που τους ανάγκασαν να παραστούν σε αυτήν την ομιλία) μπορεί να θεωρηθεί ως κλίση προς έναν αδιάλλακτο εξτρεμισμό.

 Ο Λιούμπισα Γκεοργκιέφσκι, θεατρικός σκηνοθέτης και εξέχον μέλος του VMRO, από την ίδρυσή του το 1990 (αυτοδηλωμένος ως Βλάχος ή Αρουμούνος) αναφέρθηκε κυνικά στα τρέχοντα γεγονότα ότι « ο Ζάεφ θέλει να σκοτώσει  τον «μακεδονικό» λαό  με τις βόμβες του, και ότι εάν οι βόμβες ήταν πράγματι τόσο ισχυρές, τότε δεν θα μπορούσε κανείς να τις αντιμετωπίσει και τις δέκα μαζί.

Γκρούεφσκι: «Ο λαός με στηρίζει»



Κατόπιν πήρε το λόγο ο Νίκολα Γκρούεφσκι, δηλώνοντας ότι «δεν πρέπει να γίνουν εκλογές, αλλά ότι πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή απάντηση (προς το αντιπολιτευτικό κόμμα του SDSM), προσθέτοντας ότι η κυρίαρχη δύναμη του VMRO-DPMNE είναι ο «λαός», υπαινισσόμενος τη γεμάτη συνεδριακή αίθουσα, ως απόδειξη της λαϊκής υποστήριξης για το κόμμα του.

Το κύριο μοτίβο στην ομιλία του Γκρούεφσκι ήταν η αμυντική τακτική του. Τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι νόμιμη,  προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις, προσελκύει ξένες επενδυτές, δημιουργεί υποδομές, ενώ η αντιπολίτευση είναι – σύμφωνα με τον ίδιο- εμπλεκόμενη  σε καταστροφικά σενάρια χάρη ξένων κέντρων εξουσίας, χωρίς να προσφέρει μια συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα για την κοινωνική- οικονομική πρόοδο, χωρίς όραμα για το μέλλον.

Όλη η ομιλία του Γκρούεφσκι είχε μια ποιότητα αφήγησης που εστιάστηκε αποκλειστικά στα οικονομικά «γεγονότα και αριθμούς», μια καλή απόδοση κομουνιστικής ρητορικής.
Το κύριο θέμα ήταν ότι «ο λαός πρέπει να ξέρει να αναγνωρίζει τις «επιδόσεις», σε αντίθεση με τους «προδότες και τους οπορτουνιστές».


Οι ιδιαίτερα προηγμένες τηλεοπτικές παρουσιάσεις ( θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν έχει μεταδώσει τις συνεντεύξεις Τύπου του Ζόραν Ζάεφ), θύμιζαν κινηματογραφικής ποιότητας καλύψει2ς, που θύμιζαν τη δίκη της Νυρεμβέργης, με στενό πλάνο επάνω στον ‘ηγέτη’ και ευρυγώνια  πλάνα για την αποδοχή του κοινού, βάσει λέξεων και χειρονομιών…

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr