Η Ελλάδα ζητά από τη Ρωσία να άρει το εμπάργκο γεωργικών προϊόντων




Μάρτιος 2, 2015.
Η Αθήνα ζήτησε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να αφαιρέσει μερικώς το εμπάργκο τροφίμων και να άρει τους περιορισμούς σχετικά με την εισαγωγή ελληνικών φραουλών, πορτοκαλιών και ροδάκινων.


Αυτό ανέφερε στο πρακτορείο Tass ο αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επιτήρησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Россельхознадзор) Αλεξέι Αλεξέινκο, μετά από μια συνάντηση με τον υφυπουργό Γεωργίας της Ελλάδας, Παναγιώτη Σγουρίδη.

«Με αυτό το ίδιο αίτημα απευθύνθηκε αργότερα  σε εμάς και ένας από τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, ζήτησε να ανοίξουμε τουλάχιστον μία ή δύο κατηγορίες», είπε ο Αλεξέινκο.

Εξήγησε ότι οι περισσότεροι ανησυχούν στην Ελλάδα για τη συγκομιδή των ροδάκινων, δεδομένων  ότι ο κλάδος ιδρύθηκε στη χώρα, ειδικά για τη ρωσική αγορά.

Η Αθήνα ζήτησε επίσης τη άρση της απαγόρευσης εισαγωγής στη Ρωσική Ομοσπονδία ελληνικών φραουλών, ακτινιδίων και πορτοκαλιών.

Ενώ η πρόφαση των Ελλήνων πολιτιών μόλις ανακοινώθηκε, έφθασε μια γραπτή αίτηση μέσω της διπλωματικής οδού μετά από λίγες ημέρες, εξήγησε ο Αλεξέινκο.

Την κατάργηση του εμπάργκο τροφίμων κατά της Ελλάδας τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έθεσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Γεωργίας. Ωστόσο, μίλησε μόνο για την άρση των περιορισμών στην περίπτωση μιας ελληνικής εξόδου από την ΕΕ.

«Εάν η Ελλάδα αναγκασθεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χτίσουμε τη σχέση μαζί της, αυτή δεν θα εμπίπτει ως συνέχεια της εφαρμογής του εμπάργκο, τόνισε ο υπουργός Γεωργίας, Νικολάι Φεντόροφ.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr