Τουρκία: Το ερευνητικό κέντρο TÜBİTAK θα μετατραπεί σε βίλες




 Μάρτιος 24, 2015.

Ένα από τα κύρια κέντρα τεχνολογικής έρευνας της Τουρκίας θα κλείσει για να μετατραπεί ο χώρος που καταλαμβάνει εμπορικό κέντρο και πολυτελείς κατοικίες, λόγω της εκτίμησης της μεγάλης αξίας της γης που καταλαμβάνει.


Το ερευνητικό κέντρο του Μαρμαρά που βρίσκεται στη Γκέμπτζε (αρχαία Λύβισσα) ανήκει στο Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK) και όπως αναφέρει η εφημερίδα Taraf θα κλείσει και στον τεράστιο χώρο του  θα δημιουργηθούν πολυτελείς κατοικίες, βίλες και εμπορικό κέντρο.


Το κέντρο TÜBİTAK λειτουργεί 43 χρόνια στις εγκαταστάσεις αυτές, έχει δύο ερευνητικά κέντρα, 14 ινστιτούτα, ερευνητικά εργαστήρια, δεκάδες εταιρείες επωφελούνται από την ειδική ζώνη τεχνολογικής ανάπτυξης που απασχολεί 4.500 ερευνητές.

Βρίσκεται ακριβώς επάνω στην εθνικό οδό που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη Σμύρνη και δεν είναι μακριά από την Κωνσταντινούπολη.

 Η αξία της γης που καταλαμβάνει εκτιμάται από 5 έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την περιοχή προνομιακή για πολυτελείς κατασκευές.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Κέντρο θα εγκατασταθεί σε χώρο που επιλέχθηκε έξω από την πρωτεύουσα, Άγκυρα, αλλά προβλέπεται ότι μόνο το 25% των απασχολουμένων προτίθενται να μεταβούν, λόγω εργασίας, στην Άγκυρα. 

Αυτό, σύμφωνα με το κείμενο, είναι ένα αρνητικό στοιχείο για την ίδια την εύρυθμη λειτουργία του TÜBİTAK.


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr