ΟΑΣΕ: Ραγδαία η επιδείνωση της ελευθερίας των ΜΜΕ σε Σκόπια και Βοσνία




Απρίλιος 21, 2015.

Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των ΜΜΕ, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, δήλωσε σε συνέντευξή της στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό «Deutsche Welle» ότι η κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων επιδεινώνεται ραγδαία και αναφέρθηκε σε τρανταχτές περιπτώσεις στην FYROM και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.


Με την ευκαιρία των κατηγοριών εναντίον της κυβέρνησης του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM, από τις ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που ήρθαν στο φως της  δημοσιότητας, αναφέρθηκαν και σε παρακολουθήσεις,  σε τουλάχιστον 100 δημοσιογράφων στη χώρα αυτή, που ή ίδια το χαρακτήρισε ως απαράδεκτο γεγονός που επιδιώκει τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης.

Πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις που αναφέρονται είναι σαφείς παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής κατά παράβαση του δικαιώματος του δημοσιογράφου για την προστασία των πηγών του και αρνητικό μέσο στην ερευνητική δημοσιογραφία.

Η Μιγιάτοβιτς, δήλωσε ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη- ΟΑΣΕ,  είναι σε συνεχή διάλογο με τις αρχές της FYROM, προκειμένου να μεσολαβήσει στην ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Η ίδια αναφερόμενη στη κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη χαρακτήρισε ως ‘ζοφερή’:

«Εκεί υπάρχουν  πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν επειγόντως. Επί του παρόντος υπάρχουν τεράστιες αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και την εφαρμογή της ψηφιοποίησης», είπε.

Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ επεσήμανε ότι σε όλα τα Βαλκάνια κυριαρχεί ένα πρόβλημα, το ότι δεν έχει ξεπεράσει την κληρονομιά του παρελθόντος, όπου τα μέσα ενημέρωσης ήταν υπό πλήρη έλεγχο της εξουσίας, σύμφωνα με το Tanjug.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr