Οι Αλβανοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στο κράτος των Σκοπίων




Απρίλιος 2, 2015.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Dr.  Branislav Sinadinovski, Ορθόδοξος Αλβανός από τα Σκόπια, αυτές τις ημέρες προωθεί το έργο του «Οι Ορθόδοξοι Αλβανοί στην FYROM», στην αλβανική διασπορά, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.


Ο Σιναντινόφσκι σε αυτό το έργο, γράφει για την ιστορία των Ορθόδοξων Αλβανών στην περιοχή των Σκοπίων, κυρίως  στις επαρχίες Ρέκα, Γκόστιβαρ και Ντεμπάρ, μια
γεωγραφική έκταση που κατοικείται  από Αλβανούς που πολύ λίγοι από αυτούς δηλώνουν την εθνική καταγωγή τους, και δείχνουν αφομοιωμένοι, καθώς από φόβο δεν θέλουν να μιλήσουν για την ιστορία τους.

Ο συγγραφέας είναι γνωστός στην FYROM,  και αφηγείται τη διαδρομή μιας  ζωής- Γολγοθά  των Αλβανών και την τερατώδη αφομοίωση τους,  τη σιωπή και την παραίτηση από την εθνική καταγωγή τους και άλλα κοινωνικά προβλήματα. Αλλά τώρα, επιστρέφουν στην ταυτότητά τους και με το θάρρος των γενεών, δηλώνουν τώρα την εθνική αλβανική καταγωγή τους.

Ο Μπράντισλαβ  Σιναντινόφσκι ταξιδεύει στις ΗΠΑ και θα προβάλλει το έργο του στο Σικάγο και αργότερα στη Νέα Υόρκη και άλλα κέντρα, όπου ζει η αλβανική διασπορά.

Το έργο έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στους μετανάστες της Αμερικής, οι οποίοι ενθάρρυναν τη συζήτηση σχετικά με την επίσκεψή του και την προώθηση του έργου του, που θα δώσει ένα μήνυμα εθνικής ενότητας, χωρίς καμία καταχρηστική αναφορά σε πολιτικές δομές και σχηματισμούς, σημειώνει το  αλβανικό πρακτορείο ‘Ιλλυρία’ των Σκοπίων.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr