Η Βουλγαρία απέρριψε πρόταση Τούρκων για εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα





Απρίλιος 6, 2015.

Το διοικητικό Συμβούλιο Παιδείας και Επιστημών, απέρριψε πρόταση του τουρκικού Κινήματος  των Δικαιωμάτων και Ελευθεριών – ДПС, για εκπαίδευση στη γλώσσα των μειονοτήτων, δήλωσε, σήμερα, ο βουλευτής του βουλγαρικού σοσιαλιστικού κόμματος Βαλέρι Τζαμπλιάνοφ, μέλος  της επιτροπής.


  Σύμφωνα με τον Τζαμπλιάνοφ την πρόταση του ДПС καταψήφισαν όλες οι άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες.

«Η Βουλγαρία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τις μειονοτικές γλώσσες και ακόμη περισσότερο,  δεν έχει υπογράψει κανένα  διεθνή έγγραφο που να υποχρεώνει τη χώρα να εισαγάγει τη μελέτη της γλώσσας των μειονοτήτων», δήλωσε ο Τζαμπλιάνοφ.

Πρόσθεσε ότι «ο καθένας μπορεί να μάθει μια μειονοτική γλώσσα, προκειμένου να διατηρήσει την ταυτότητά του, να επικοινωνεί ευκολότερα, αλλά το προτεινόμενο κείμενο μιλάει περισσότερο για τη δημιουργία μια μειονότητας, με τη μέθοδο της εκμάθησης μιας μητρικής γλώσσας» 

«Το βουλγαρικό Σύνταγμα δεν προβλέπει  την ύπαρξη μειονοτήτων στη χώρα και ως εκ τούτου η σχέση μεταξύ της μητρικής γλώσσας και της μειονότητας είναι λανθασμένη», είπε ο Τζιαμπλιάνοφ σε συνέντευξη στην αίθουσα Τύπου.

«Δεν μπορεί κανείς να καθορίσει από τη γλώσσα, τη μειονότητα στη Βουλγαρία», δήλωσε το μέλος Στογιάν Μίρτσεφ του σοσιαλιστικού κόμματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύνδεση των μειονοτικών ομάδων με τη μητρική γλώσσα είναι μια αδιαμφισβήτητη μέθοδος για να αλλάξει η αυτοσυνειδησία των Βουλγάρων.

Έδωσε ως παράδειγμα τους μουσουλμάνους τσιγγάνους στη Βουλγαρία. «Τα τηλεοπτικά δελτία μας αποκαλύπτουν ότι αρχίζουν, τελευταία,  να αποκαλούνται Τούρκοι (επειδή συνήθισαν τα τουρκικά).  Είναι Βούλγαροι μουσουλμάνοι, εάν του υποχρεώσουμε να μάθουν  την τουρκική γλώσσα, είναι φυσικό να την βλέπουν σαν μητρική τους», είπε ο Μίρτσεφ.

«Υπάρχουν Κινέζοι στη χώρα, Σύριοι πρόσφυγες και άλλοι. Αυτοί πια μητρική γλώσσα θα μάθουν της Συρίας ή της Τουρκίας. Όπως γνωρίζετε σε μία γειτονική μας χώρα όλοι οι Άραβες θεωρούνται ότι είναι Τούρκοι», σχολίασε ο σοσιαλιστής βουλευτής.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr