Λαβρόφ: Οι Τάταροι της Κριμαίας απέκτησαν δικαιώματα που ποτέ δεν είχαν




Απρίλιος 5, 2015.

Μπρατισλάβα.

Στους Τατάρους της Κριμαίας δόθηκαν δικαιώματα  στους τομείς της γλώσσας, του πολιτισμού και της ιδιοκτησίας της γης, όπως δεν είχαν ποτέ πριν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.


«Η Ρωσία έχει θεσπίσει νόμο για την αποκατάσταση όλων των ανθρώπων που ζουν στην Κριμαία.  Όταν η Κριμαία ήταν μέρος της Ουκρανίας, τέτοιος νόμος δεν υπήρχε», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του  στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα.

«Αποφασίσαμε επίσης, να οργανώσουμε ένα δίκαιο στην ιδιοκτησία της γης. Οι Τάταροι που είχαν επιστρέψει (από την απέλαση) κατείχαν γη, χωρίς να τους έχει παραχωρηθεί άδεια, και αυτό το πρόβλημα επίσης,  δεν είχε λυθεί όταν η Κριμαία ανήκε στην Ουκρανία», σημειώσε ο Λαβρόφ.

Επεσήμανε ότι οι Τάταροι εκπροσωπούνται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και έχουν το δικαίωμα να μιλούν, να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους και λαμβάνουν υπηρεσίες στη δική τους γλώσσα.

Ο Λαβρόφ, πρόσθεσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει ένα ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ύπαρξη  και την ανάπτυξη  των Τατάρων της  Κριμαίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα στείλει σύντομα μια «άτυπη αποστολή» στην Κριμαία για να διερευνήσει
«παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των τοπικών Τατάρων, μιας εθνοτικής ομάδας που αντιτάχθηκε πέρυσι στην εκ νέου προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Οι Τούρκοι έχουν στενούς δεσμούς με τους Τατάρους της Κριμαίας, που είναι μουσουλμανικής θρησκείας και ομιλούν τα τουρκικά.

Οι ρωσικές αρχές την Τετάρτη έκλεισαν τηλεοπτικό κανάλι που αναφερόταν στους Τατάρους της Κριμαίας, κάτι που η Δύση το εξέλαβε με αποδοκιμασία.

Η Τουρκία δεν ακολουθεί  τις δυτικές χώρες για επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά ο Τσαβούσογλου, επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας».

Η Τουρκία είχε εκφράσει πέρυσι δικαιώματα στην Κριμαία που εκπήγαζαν από συνθήκη του 18ου αιώνα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr