Διαμαρτυρία του τουρκικού ΥΠΕΞ για δηλώσεις του Πάπα




Απρίλιος 12, 2015.βίντεο

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον απεσταλμένο του Βατικανού στην Άγκυρα για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, για την χρήση του όρου «Γενοκτονία» στην δολοφονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, πριν από 100 χρόνια.


Το τουρκικό υπουργείο επισημαίνει ότι  οι δηλώσεις του Πάπα έρχονται σε αντίθεση με το μήνυμά του για ειρήνη και διάλογο, όπως είχε πει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώνει χαρακτηριστικά το AP.

Προσθέτει, ακόμη, ότι  το παπικό μήνυμα αναφέρει διακρίσεις, επειδή, σύμφωνα  με αυτό, υπέφεραν μόνον οι Χριστιανοί Αρμένιοι και όχι οι Μουσουλμάνοι ή άλλες ομάδες.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, σήμερα, σηματοδοτώντας την εκατοστή επέτειο της σφαγής των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, χρησιμοποίησε  τη λέξη «Γενοκτονία», που σύμφωνα με  την άποψη πολλών διεθνών ξένων μέσων ενημέρωσης θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις διπλωματικές σχέσεις  της Τουρκίας με το Βατικανό.


Σχετικό δημοσίευμα από τη σημερινή  ιταλική Repubblica για το θέμα

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η ανθρώπινη φυλή, έχει βιώσει τρεις τεράστιες τραγωδίες χωρίς προηγούμενο. Κατ’ αρχάς,  η μεγαλύτερη  γενοκτονία του 20ου αιώνα ήταν αυτή που χτύπησε τον αρμενικό λαό», δήλωσε  ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια  λειτουργίας  στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ενώπιον χιλιάδων πιστών, παραθέτοντας μια δήλωση που υπογράφηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2001, η οποία είχε υπογραφεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ και τον Πατριάρχη των Αρμενίων Karekin II.

Οι άλλες δύο γενοκτονίες κατά τον τελευταίο αιώνα διαπράχθηκαν «από το «ναζιστικό και σταλινικό καθεστώς», είπε ο Πάπας, προσθέτοντας: 

«Τα τελευταία χρόνια, καταγράφηκαν, επίσης, σφαγές όπως αυτής στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι και τη Βοσνία. Φαίνεται ότι το ανθρώπινο είδος είναι ικανό να αντέχει σε τέτοια αιματοχυσία αθώων ανθρώπων».

Πολλοί ιστορικοί, εξάλλου,  περιγράφουν το θάνατο περισσότερων από ένα εκατομμύριο Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως «την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα», αλλά η κυβέρνηση της Άγκυρας αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

Οι Αρμένιοι, υποστηρίζουν ότι 1,5 εκατομμύριο άτομα του λαού τους, σφαγιάστηκαν μεταξύ του 1915 και 1917, στη διάρκεια του διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έχουν από καιρό  εργασθεί στη διεθνή κοινότητα για να δηλωθεί αυτή η σφαγή αυτή ως γενοκτονία.

Η Τουρκία απορρίπτει τις κατηγορίες του εγκλήματος και ισχυρίζεται ότι στην εμφύλια σύγκρουση, όταν οι Αρμένιοι εξεγέρθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εντάχθηκαν στο ρωσικό στρατό, σκοτώθηκαν μεταξύ 300 ως 500 χιλιάδες Αρμένιοι, όπως και πολλοί Τούρκοι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρει τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη βασιλική του Αγίου Πέτρου
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr