Μπακού: Η Ελλάδα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια






Απρίλιος 21, 2015.

«Ολοένα και περισσότερος  ενθουσιασμός φουντώνει γύρω από το θέμα των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 

»Συγκεκριμένα, όλη η προσοχή επικεντρώνεται στην Ελλάδα, η οποία κατά τύχη, ξαφνικά, έγινε ένα είδος διαιτητή για την τύχη της ενέργειας στην ΕΕ, και φαίνεται ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτόν το ρόλο», σημειώνει το σημερινό δημοσίευμα του  Αζερμπαϊτζάν, και συνεχίζει: 


Κάποιος θα μπορούσε να σκεφθεί εκεί ότι οι Βρυξέλλες  ανακοίνωσαν μια πολιτική διαφοροποίησης των πηγών, και επιπλέον, έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του Νότιου  Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που ξεκίνησε από το Αζερμπαϊτζάν.

Αλλά όχι,  η νέα ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε μετά από ένα παράξενο παιχνίδι, λέγοντας από τη μία πλευρά στους εταίρους για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου ότι δεσμεύεται για το έργο, και από την άλλη πλευρά, έχει ενεργό συνεργασία  με τη Ρωσία, σχετικά με το τουρκικό σχέδιο του αγωγού.

Φυσικά, θα ήταν αφελές να εκπλαγούμε από το γεγονός, ότι οι λέξεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης δεν πληρούν τις δράσεις, αλλά υπάρχουν ορισμένες συμβατικές υποχρεώσεις, οι οποίες πρέπει να πληρωθούν (τηρηθούν).

Η αναταραχή τροφοδοτείται, επίσης, από το γεγονός της συνάντησης του επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 21 Απριλίου, μετά από αυτές, πολλοί άνθρωποι περιμένουν κάποιες δηλώσεις.

Η είδηση, για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καλέσει τη Ρωσία να συμμετάσχει στην ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ελληνική υπεράκτια περιοχή, τονίζει την «ειδική σχέση» Αθήνας και Μόσχας στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής.

Ο τουρκικός αγωγός, είναι επί του παρόντος στο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία σχετικά με την έκπτωση για το ρωσικό αέριο που παραδίδεται στην Τουρκία, δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα και το έργο δεν έχει καν συζητηθεί με την ΕΕ, τον απόλυτο αγοραστή.

…καθώς το έργο του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (του Αζερμπαϊτζάν), συμμορφώνεται πλήρως με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ, οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξη τους για την υλοποίησή του.
Προφανώς, η Ελλάδα παίζει «επικίνδυνα παιχνίδια», αντί να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
Αυτά τα παιχνίδια είναι πρώτα από όλα τα πιο επικίνδυνα για την ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ελλάδας και ολόκληρης της ΕΕ.
Maksim Tsurkov – Trend
Maksim Tsurkov – Trend: --
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr