Ρωσικά διλήμματα σε επετείους Αρμενίας και Τουρκίας




Απρίλιος 11, 2015.

Την παραμονή των εορταστικών εκδηλώσεων για την 70η επέτειο της Νίκης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι σχέσεις της Ρωσίας με τον κόσμο και τις περιφερειακές δυνάμεις, δοκιμάζονται σε δύο ημερομηνίες που σχετίζονται με την ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.


Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γερεβάν, σηματοδοτούνται  στις 24 Απριλίου, τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που συμπίπτει με τον εορτασμό που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μάχη των Δαρδανελίων.

Με το δεδομένο ότι η Αρμενία-  αποτελεί ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της Ρωσίας στον Καύκασο και την Τουρκία- ένας από τους βασικούς εταίρους της Μόσχας  στην  Ευρασία, το Κρεμλίνο αναγκάστηκε να ισορροπήσει μεταξύ Άγκυρας και Γερεβάν και να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της ρωσικής ηγεσίας στις  δύο εναλλακτικές εκδηλώσεις μνήμης.

Αναφέρθηκε ότι στην Αρμενία θα πάει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και στην Τουρκία, σύμφωνα με την «Kommersant» ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμα, Σεργκέι Ναρούσκιν.

Έναν αιώνα μετά, δεν έχει ακόμη σβήσει η ιστορική διαμάχη Αρμενίας- Τουρκίας, καθώς η τελευταία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να εισάγει τα γεγονότα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στο πλαίσιο των γεωπολιτικών συμφερόντων της και σε σχέση με τις παγκόσμιες δυνάμεις του σήμερα.

Η εκδήλωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων υποστηρίζεται ισχυρά από την αρμενική διασπορά στη Δύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Γερεβάν αναμένει μεταξύ των επισκεπτών του, το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Με τη σειρά της, η Τουρκία αποφάσισε τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων σε σχέση με τα εκατό χρόνια της Μάχης των Δαρδανελίων, την ίδια ημέρα που το Γερεβάν τιμά τη Γενοκτονία, ελπίζοντας, προφανώς, ότι θα μειώσει τις πολιτικές επιπτώσεις του αιώνα, τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Νωρίτερα, η Τουρκία δεν είχε αποφασίσει ότι θα προβεί σε εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης στις 24 Απριλίου.

Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν διαφορετικές εκτιμήσεις, σε ποιο επίπεδο θα πρέπει να εκπροσωπηθεί η Ρωσία στις δύο επετείους.

«Η Μόσχα είχε μια δύσκολη επιλογή. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος Πούτιν προσωπικά να μην συμμετάσχει σε καμία από τις εκδηλώσεις, ίσως θα μπορούσε να ήταν η καλύτερη επιλογή. Θα ήταν καλύτερο, ίσως, να αποσταλούν προεδρικές αντιπροσωπείες και στις δύο εκδηλώσεις και όχι ο ίδιος ο πρόεδρος», είπε ο Αλεξέι Μαλασένκο από το Κέντρο Carnegie στη Μόσχα.

Ωστόσο, το θέμα της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αρμενία, μπορεί να φαίνεται μια πρακτική λύση, ενώ ο εκπρόσωπος του προέδρου, χθες, ξαφνικά, προέτρεψε να μην ωθούνται τα πράγματα.

Ο Πεσκόφ δήλωσε δηκτικά:  «Θα προβούμε σε ανάλογη ανακοίνωση», χωρίς να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Πούτιν, σύμφωνα με την Κομμερσάντ.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr